Τι θέση έχουν τα λιπαρά στη διατροφή μας
Το λίπος είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που, αν και απαραίτητο για τη διατροφή μας, συνήθως αντιμετωπίζεται σαν κάτι που είναι μόνο βλαβερό και επιζήμιο για την υγεία μας.
Αυτό βέβαια γίνεται γιατί το λίπος έχει συνδυαστεί κυρίως με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και τη συσχέτισή του με παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου. Η αλήθεια είναι πως το λίπος χρειάζεται στη διατροφή μας και μάλιστα σε ποσοστό περίπου 30%, από το οποίο 10% να είναι κορεσμένο, 10-15% μονοακόρεστο και 10% πολυακόρεστο. Αυτό δηλαδή που θέλει προσοχή είναι η ποσότητα όσο και η μορφή του λίπους που καταναλώνουμε.
Πρέπει να αποφεύγουμε:
- Trans λιπαρά οξέα: Μερικά λίπη τηγανίσματος και μαγειρέματος (π.χ. υδρογονωμένα φυτικά έλαια) που χρησιμοποιούνται σε μπισκότα, κέικ και γλυκά, λιπαρό κρέας από βόδι ή αρνί.
- Κορεσμένο: Βούτυρο, τυρί ολόπαχο, κρέας και προϊόντα του (λουκάνικα, μπιφτέκια), πλήρες γάλα και γιαούρτι, πίτες, γλυκά, λαρδί, λίπος τσιγαρίσματος, σκληρές μαργαρίνες και μαγειρικά λίπη, λάδι καρύδας και φοινικέλαιο.
Πρέπει να καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες:
- Μονοακόρεστο: Ελιές, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια), αβοκάντο, και τα έλαιά τους (ελαιόλαδο).
- Πολυακόρεστο: Ω-3 πολυακόρεστα: Σολωμός, σκουμπρί, ρέγκα, πέστροφα (ιδιαίτερα πλούσια στα μακριάς αλυσίδας ω-3 λιπαρά οξέα EPA ή εικοσαπεντανοϊκό οξύ και DHA ή δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Καρύδια, σόγια, λιναρόσπορος, και τα έλαιά τους (ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ). Ω-6 πολυακόρεστα: Ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού, σουσάμι, καρύδια, σόγια, καλαμπόκι και τα έλαιά τους. Κάποιες μαργαρίνες (διαβάστε την ετικέτα).