Nutrition

Πως να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

inShape Team 09 Οκτωβρίου 2013
Πως να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Οι επιστήμονες συνιστούν ότι ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει λιγότερο από 6γρ αλατιού ημερησίως (2.5γ Νατρίου), δηλαδή όχι παραπάνω από 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού συνολικά. Παρόλα αυτά έρευνες δείχνουν πως η πλειοψηφία του πληθυσμού καταναλώνει 9.5γ αλάτι την ημέρα (3.7γ Νατρίου). 

Ο λόγος που για πολλούς από εμάς η ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά υπερβαίνει τα όρια είναι το ότι δεν γνωρίζουμε την ποσότητα αλατιού που εμπεριέχετε σε πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα τυποποιημένα τρόφιμα όπως οι σούπες και τα έτoιμα φαγητά εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Ένα ποσοστό της τάξεως του 75% της καθημερινής συνηστόμενης ποσότητας αλατιού ενός ατόμου μπορεί  να είναι μόνο από τα τυποποιημένα τρόφημα.

Τι είναι πολύ και τι λίγο;

  • Πολύ -  >0.5 γ Νάτριου ανα 100γ προϊοντος 
  • Λίγο -   <0.1 γ Νάτριου ανα 100γ προϊοντος

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σας

  • Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, μπέικον, αλμυρά τυριά, πατατάκια, γαριδάκια, πίτσες  και έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματά σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. 
  • Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα ή καπνιστά. 
  • Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύντε το περιεχόμενο για να απομακρύνετε το αλάτι. 
  • Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.
  • Προσπαθούμε να έχουμε μία ισοροπημένη διατροφή που να περιέχει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες όπως πατάτες, ζυμαρικά και ρύζι και λιγότερα λιπαρά (ιδιαίτερα κορεσμένα), αλάτι και ζάχαρη.
  • Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κορίανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.α.
  • Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.
  • Αποφεύγουμε να προσθέσουμε αλάτι στο φαγητό μας στο τραπέζι- πρώτα δοκιμάζουμε και μετά προσθέτουμε μπαχαρικά αντί για αλάτι άμα χρειαστεί

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony