Η ενηλικίωση του ανθρώπου είναι συνδεδεμένη με πολλές φυσιολογικές και ορμονικές αλλαγές. Μερικές από αυτές έχουν σχέση με το φύλο του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα στις γυναίκες. Μια από τις πιο δραματικές ορμονικές αλλαγές που γίνεται είναι η σημαντική μείωση στην παραγωγή οιστρογόνου που συνοδεύει την εμμηνόπαυση. Αυτή η περίοδος ζωής για την κάθε γυναίκα έχει σημαντικές θρεπτικές απαιτήσεις.
Εμμηνόπαυση ορίζεται ως η παύση της εμμήνου ρύσης για 12 μήνες, όπου οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν τις ορμόνες οιστρογόνο, προγεστερόνη και τεστοστερόνη. Για τις περισσότερες γυναίκες, η εμμηνόπαυση σημάνει και το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων. Ο μέσος όρος ηλικίας όπου εμφανίζεται η εμμηνόπαυση είναι τα 51 χρόνια αλλά μπορεί να συμβεί και στα 40 και ακόμα και λίγο πιο νωρίς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική θερμότητα, ιδρώτας κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, αϋπνίες, πονοκεφάλους, κούραση, οξυθυμία, άγχος, και κατάθλιψη.
Η διατροφή σε αυτό το σημείο της ζωής είναι αρκετά σημαντική αφού αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να συμβάλουν στην πιο εύκολη αύξηση βάρους, στην οστεοπόρωση και στις καρδιοπάθειες. Γι αυτό και υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απαιτήσεις. Η αναγκαία δοσολογία ασβεστίου πριν την εμμηνόπαυση ήταν 1000 mg ενώ μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται στα 1500 mg. Λόγω της έλλειψης οιστρογόνου τα κόκκαλα είναι πιο επιρρεπή στο χάσιμο ασβεστίου. Επίσης η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την απορρόφηση ασβεστίου.
Η διατροφή μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φαγητά ολικής αλέσεως, χαμηλή σε λιπαρά και αλκοόλ. Οι θερμίδες που καταναλώνονται δε πρέπει να ξεπερνούν τις θερμίδες που σπαταλούνε αλλιώς θα υπάρξει πιο εύκολη αύξηση βάρους.
Επίσης καλό θα ήταν η σωστή διατροφή να συνδυάζεται και με άσκηση. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη αποφυγή των συμπτωμάτων και να μειώσει τον κίνδυνο της αύξησης βάρους, οστεοπόρωσης και καρδιοπαθειών.