Πολύ πιθανόν δεν υπάρχει ασθένεια που να σχετίζεται τόσο στενά με το διαβήτη. Το αναφέρουμε σαν ασθένεια γιατί οι ίδιοι οι διαβητικοί έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα αυτή και δεν νιώθουν καθόλου άσχημα με τους χαρακτηρισμούς.
Η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο (όχι το μοναδικό όμως) στην ανάπτυξη του διαβήτη, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση και στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση. Ακριβώς γι αυτό το λόγο οι ερευνητές έχουν σκύψει πάνω από την σύνδεση διατροφής και διαβήτη με απώτερο στόχο την ανακάλυψη τροφών και συμπληρωμάτων διατροφής που θα οδηγήσουν στην μετρίαση και αναστολή των συμπτωμάτων του. Οι έρευνες απέδειξαν ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμινών όπως η C και η Β, οι ηλεκτρολύτες όπως το χρώμιο καθώς και άλλα συμπληρώματα που μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρων στο αίμα που στο τέλος θα αναστείλουν τις διαβητικές επιπλοκές.
Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι ο σωστός συνδυασμός των βιταμινών και ηλεκτρολυτών ώστε να λειτουργήσουν συνεργιστικά. Πολύ απλά ο συνδυασμός όλων αυτών είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός. Πριν αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση ίσως πρέπει να πούμε ένα δύο πράγματα για τον διαβήτη σαν πάθηση. Δεν θα πούμε πολλά αφού ο διαβητικός σίγουρα είναι γνώστης της πάθησης.
Τι είναι ο διαβήτης;
Όταν τρώμε ένα γεύμα, η διαδικασία της χώνεψης διασπά την τροφή σε επιμέρους θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής διασπάται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα και ονομάζεται σάκχαρο.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει στο μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος, εκκρίνεται στο πάγκρεας και είναι εκείνη που θα μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρα και όλα τα όργανα του σώματος, όπως στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά κτλ. Το σάκχαρο παρέχει ενέργεια στο σώμα ώστε να πραγματοποιούνται όλες οι φυσικές λειτουργίες, όπως οι χτύποι της καρδιάς και η εισπνοή – εκπνοή.
Στο διαβήτη τύπου 1, ο οποίος συναντάται από την μικρή ηλικία, πολύ απλά το πάγκρεας δεν εκκρίνει ινσουλίνη, οπότε όλη η διαδικασία που αναφέραμε πιο πάνω σταματάει απότομα. Το σάκχαρο παραμένει στο αίμα, αντί να πηγαίνει στα διάφορα όργανα. Γι αυτό το λόγο, οι διαβητικοί πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία ένεση ινσουλίνης καθημερινά.
Στο διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συναντάται σε ενήλικους και είναι και η πιο συνηθισμένη περίπτωση, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη αλλά το σώμα μας δεν την χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.
Ο συνδυασμός βιταμινών, ηλεκτρολυτών και άλλων συμπληρωμάτων έχει σαν στόχο την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και την πιο αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το σώμα.
Ποιες όμως είναι οι κατάλληλες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Αρχικά η βασίλισσα των βιταμινών. Η βιταμίνη C, η οποία σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε βοηθάει στο να μείνει εκτός αίματος και εντός κυττάρων το σάκχαρο. Έτσι διατηρεί τις αρτηρίες και τα νεφρά του διαβητικού υγιή.
Η βιταμίνη Ε, συνδυασμό με την βιταμίνη Β, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του παγκρέατος και αναστέλλει την νευρική κατάρρευση και τα εμφράγματα. Το φολικό οξύ με τις βιταμίνες Β 12, και Β 6 αναστέλλει τις δυσλειτουργίες της όρασης, ένα πρόβλημα που πολύ συχνά ταλαιπωρεί τους διαβητικούς. Από μόνη της η Β 12 ανακουφίζει από τους νευρολογικούς πόνους.
Το χρώμιο σε συνδυασμό με την βιοτίνη βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης, μειώνει το σάκχαρο του αίματος καθώς και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο πάγκρεας.
Στην καλή λειτουργία της ινσουλίνης επίσης βοηθάει κι ένα συμπλήρωμα μαγνήσιου, ενώ θα συνεισφέρει πολύ και ο ψευδάργυρος.
Το Fish Oil παίζει πρωτεύοντα θετικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Τι κοινό έχουν όσοι πάσχουν από Διαβήτη (τύπου ΙΙ); Εκτός από καθημερινά προβλήματα στη ζωή του, έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακή χοληστερόλη, κάτι που οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση.
Τι είπαμε ότι κάνει το ιχθυέλαιο; Μειώνει τα τριγλυκερίδια, την κακή χοληστερόλη και μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση. Και πέρα από όλα τα άλλα τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απόλυτα ασφαλές για τους διαβητικούς, αφού δεν έχει παρατηρηθεί καμία μα καμία επίπτωση στην ασφαλή για τους διαβητικούς δράση της ινσουλίνης.
Τέλος ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα είναι το vanadyl, το οποίο, κατά κάποιο τρόπο είναι ένας μιμητής ινσουλίνης, και το οποίο θα βοηθήσει πολύ στην καλή λειτουργία της ενδογενούς ινσουλίνης στο συκώτι και τους μυς.
Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι αυτό που λέμε πάντα και ειδικά στους διαβητικούς θα πρέπει να είναι ΝΟΜΟΣ. Κανένα συμπλήρωμα δεν υποκαθιστά την υπόλοιπη διατροφή μας. Πάντα με τις συμβουλές του γιατρού μας (κι αυτό γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός) θα πρέπει να ακολουθούμε το σωστό διατροφικό πλάνο και να ενισχύουμε τη δράση της διατροφής μας με μερικά συμπληρώματα που θα βελτιώσουν τον αγώνα μας.