Οι τραυματισμοί είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. Μία λανθασμένη αντιλήψη που επικρατεί είναι ότι μπορούν να προκληθούν μόνο με τη σκληρή προπόνηση ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν να κάνουν με τη δυσκολία αλλά με τη λανθασμένη τεχνική. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να γυμναστείς με ασφάλεια και να μείνεις μακριά από τραυματισμούς:
Διατάσεις: Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για την πρόληψη των τραυματισμών είναι οι διατάσεις. Κάνοντας διατάσεις πριν ξεκινήσεις, οι μύες σου επιμηκύνονται, γίνονται πιο ελαστικοί και προετοιμάζονται για την προπόνησή σου. Οι διατάσεις είναι σημαντικές και μετά το τέλος της άσκησης για να χαλαρώσουν οι μύες και να αποφύγεις τυχόν πόνους και κράμπες.
Επαρκής ξεκούραση: Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από την άσκηση. Σε περίπτωση τραυματισμού, αν επιστρέψεις στο πρόγραμμα σου πριν αναρρώσεις πλήρως, το πιθανότερο είναι το πρόβλημα να επιδεινωθεί και ενδεχομένως να καταστεί μόνιμο. Καλό θα είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να επιτρέψεις σταδιακά στις προπονήσεις σου.
Προστατευτικός εξοπλισμός: Πολλοί τραυματισμοί οφείλονται στη μη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, όπως τα κατάλληλα παπούτσια, προστατευτικά για τα γόνατα, ζώνες για τη μέση, κράνη κ.α. ανάλογα με το άθλημα με το οποίο ασχολείσαι. Ο σωστός εξοπλισμός θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Σωστή τεχνική: Δώσε μεγάλη προσοχή στην τεχνική σου και σε περίπτωση που νιώσεις κάποιο περίεργο πόνο ή τράβηγμα συμβουλεύσου αμέσως τον γυμναστή/προπονητή σου. Προσπάθησε να μην επιβαρύνεις τη μέση και τα γόνατα σφίγγοντας την κοιλιά και λυγίζοντας ελαφρώς τα πόδια σου αντίστοιχα. Σε ασκήσεις όπως οι προβολές και τα καθίσματα πρόσεξε τα γόνατα σου να μη φεύγουν μπροστά από τις μύτες των παπουτσιών σου και να είναι πάντα σε ορθή γωνία.