B12
Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και περιέχει κοβάλτιο, γι αυτό και οι ενώσεις της, αναφέρονται ως κοβαλαμίνες. Οι μορφές της Β12 που επηρεάζουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό είναι η μεθυλοκοβαλαμίνη και η 5-δεοξυαδενοσιλοκοβαλαμίνη.
Δράση
Ένα από τα οφέλη της Β12 είναι η διατήρηση του μεταβολισμού του σώματος. Συγκεκριμένα κατέχει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και στην σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε;
Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι 2,4 μικρογραμμάρια για τους υγιείς ενήλικες. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται 2,6 μικρογραμμάρια και κατά τον θηλασμό απαιτούνται 2,8 μικρογραμμάρια ημερησίως.
Η βιταμίνη Β12 είναι μοναδική καθώς είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα. Οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχουν περιορισμένη αποθήκευση, αντίθετα η Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση της ανεπάρκειας σε Β12 χρειάζεται συνήθως, μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστεί. Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δε χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολική λήψη, καθώς δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιδράσεις από υπερδοσολογία.
Ποιες είναι οι καλές πηγές Βιταμίνης Β12;
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στις πολυβιταμίνες καθώς και σε άλλα διατροφικά συμπληρώματα. Στις καλές πηγές της Β12, περιλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ακριβώς επειδή η Β12 υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στα ζωικά προϊόντα, ως εκ τούτου, οι χορτοφάγοι, παρουσιάζουν πού συχνά την πιθανότητα για να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε Β12, κάτι όμως που μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα.
Τι συμβαίνει όταν δε λαμβάνω αρκετή Β12;
Η ανεπάρκεια σε Β12 συνήθως εμφανίζεται εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας, όπως είναι η κακοήθης αναιμία. Επίσης, τα άτομα με προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα , μπορεί να έχουν ανεπάρκεια. H απορρόφηση της Β12 αποτελεί μία διαδικασία πολλών σταδίων. Απαιτεί δύο πρωτεΐνες, μία που παράγεται από τους σιελογόνους αδένες και μία που παράγεται στο στομάχι, παγκρεατικά ένζυμα και έναν υγιή γαστρεντερικό σωλήνα. Κάθε ελάττωμα κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας σε Β12. Για παράδειγμα, η χρόνια χρήση αντιόξινων μπορεί να αλλάξει το ph του στομάχου και να μεταβάλλει την απορρόφηση της Β12. Επίσης, η γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης , καθιστά δυνατή την μεταβολή της απορρόφησης της Β12.
Χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως:
Ποια είναι τα ευρήματα των τελευταίων ερευνητικών μελετών για τη Β12. Οι ιατροί υποπτεύονται επιπρόσθετα σημαντικά οφέλη της Β12 αλλά κανένα δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επαρκώς.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν τα οφέλη της Β12 που ξεπερνούν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος.
Βιταμίνη Β-12: Οργανικά κρέατα, ψάρια, χοιρινό, αυγά, τυρί, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.