Η νηστεία αλλά και οι απότομες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερολογικές διαταραχές. Είναι λοιπόν σημαντικό η μετάβαση από την χορτοφαγική διατροφή σε μια πιο πλούσια διατροφή η οποία εμπεριέχει κρέας και άλλες τροφές (όπως αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) να γίνει με αργό και σταθερό τρόπο.
Μην ενδώσετε στα μεγάλα και πλουσιοπάροχα γεύματα που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε το Πάσχα στα σπίτια μας. Προτιμήστε να εισάγετε στον καινούργιο τρόπο διατροφής σας μια προς μια τροφή.
Αν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα λοιπόν θα μπορούσαμε όταν τερματιστεί η νηστεία να ξεκινήσουμε με ένα απλό πρωινό στο οποίο να εισάγουμε το γάλα.
Πρωινό: Δημητριακά με άπαχο γάλα ή ψωμί ολικής άλεσης με 1 φέτα άπαχο τυράκι.
Μεσημεριανό: Ας μην δοκιμάσουμε όλα τα εδέσματα που θα ετοιμάσουμε. Ας δοκιμάσουμε λίγο κρέας, μπόλικη σαλάτα και γιαούρτι. Προσπαθήστε να φάτε λίγη ποσότητα κρέατος και αποφύγετε τα φαγητά με σάλτσες που είναι πιο βαρετά και πιο δύσπεπτα.
Αν θα φάτε γλυκό διαλέξτε κάτι που να σας αρέσει πάρα πολύ και αν μετά από την πρώτη δαγκωματιά δεν έχετε ξετρελαθεί από την τέλεια η γεύση του, τότε ίσως να μην αξίζει το κόπο.
Η φρουτοσαλάτα είναι ένα δροσιστικό απογευματινό σνακ, η οποία βέβαια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν ελαφρύ γεύμα.
Αν φάτε ένα γερό μεσημεριανό τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να φάτε πιο ελαφρά το βράδυ.
Ένα κομμάτι φλαούνα, που έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες, πολλές φορές ισοδυναμεί θερμιδικά με ένα ελαφρύ γεύμα. Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε φλαούνες με αναρή ή χαλλούμι χαμηλό σε λιπαρά τα οποία θα μπορούσαμε να απολαύσουμε χωρίς πολλές τύψεις.
Μην χρησιμοποιήσετε τις φλαούνες ή τα τσουρέκια ως καθημερινό σνακ για τον επόμενο μήνα ……
Απολαύστε λοιπόν όλα τα πασχαλινά εδέσματα όπως και τα πασχαλινά αυγά με μέτρο και αν νιώσετε ότι το παρακάνετε σωστό θα ήταν να επανέλθετε σε μια ισορροπημένη διατροφή το συντομότερο δυνατό.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!