Nutrition

Ψυχογενής ορθορεξία – μια νέα διατροφική διαταραχή

Έλενα Τρουλλίδου 23 Απριλίου 2014
Ψυχογενής ορθορεξία – μια νέα διατροφική διαταραχή

Ορθορεξία είναι η παθολογική εμμονή με την κατανάλωση “ αγνού” φαγητού. Ενώ ο βουλιμικός και ο ανορεξικός ασχολούνται κυρίως με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, ο ορθορεκτικός εμμένει στην ποιότητα. Το άτομο προσπαθεί να βελτιώσει τις διατροφικές του επιλογές, δείχνει προτίμηση σε προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά, αρχίζει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την θρεπτική αξία, την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων που καταναλώνει. Συνήθως προτιμά τα βιολογικά τρόφιμα και ενδεχομένως να καταλήξει στην χορτοφαγία.

Τι είναι ή ψυχογενής ορθορεξία;

Προέρχεται από τις λέξεις: "ορθός" και "όρεξη" και ουσιαστικά πρόκειται για εμμονή με τη σωστή διατροφή. O όρος νευρική ορθορεξία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τον Dr. Steven Bratman. Σύμφωνα με τον Dr. Bratman, η νευρική ορθορεξία είναι η μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών αυξημένων σε λιπαρά ή εκείνων που περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. 

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωσή της;

Έρευνες έδειξαν ότι επηρρεάζει αντίστοιχα άνδρες και γυναίκες γύρω στα τριάντα με μέσο ή άνωτατο μορφωτικό επίπεδο. Είναι η νέα τάση των νέων -για σωστή- και υγιεινή διατροφή. Τα άτομα με νευρική ορθορεξία έχουν περιγραφεί ως ψυχαναγκαστικές προσωπικότητες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και να διατηρούν σε καλά επίπεδα την υγεία τους. 

Για ποιο λόγο να κάνει κακό μια τέτοια υγιεινή εμμονή με την σωστή διατροφή;

Τα άτομα που πάσχουν από ορθορεξία, αποφεύγουν αρκετές τροφικές ομάδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά στοιχεία,όπως βιταμίνη Β12,ασβέστιο,λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Αλλοι καταναλώνουν μόνο ωμές τροφές, θέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο παρασίτων και μικροβίων που υπάρχουν κυρίως στο ωμό κρέας. Πάσχουν από υπερβολικό άγχος για να πετύχουν τους παράλογους στόχους που θέτουν.

Οι ορθορεκτικοί:

  • Γνωρίζουν την διατροφική ετικέτα των περισσοτέρων τροφίμων
  • Είναι κινητοί θερμιδομετρητές. Θα μπορούσε να τους ζηλεύει και ένας καταξιωμένος διατροφολόγος
  • Ξέρουν όλα τα συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων
  • Δεν καταναλώνουν ένα τρόφιμο, αν δεν ξέρουν την προέλευσή του
  • Εξαφανίζουν τις λιπαρές τροφές
  • Ενημερώνονται για ό, τι έχει σχέση με τις νέες τάσεις της διατροφής
  • Αποφέυγουν να καταναλώνουν:  Ζάχαρη,  Αλάτι,  Καφεΐνη,  Αλκοόλ,  Σιτάρι, Ζωικό λίπος, Καλαμπόκι, γαλακτοκομικά προϊόντα

Η βασική διαφορά μεταξύ της ορθορεξίας από άλλες κοινές διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, είναι ότι οι πάσχοντες δε θεωρούν απαραίτητα ότι πρέπει να χάσουν βάρος, αλλά τελικά χάνουν νομίζοντας ότι ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Υπάρχει θεραπεία;

Τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνουν χώρα, όταν ο ορθορεκτικός, με την παρότρυνση και τη στήριξη του διαιτολόγου, απενοχοποιήσει κάποιες από τις τροφές που είχε αποκλείσει από το διαιτολόγιο του. Τότε θα αρχίσει να τις καταναλώνει χωρίς ενοχές, χωρίς να χάνει τον έλεγχο και να αντιλαμβάνεται τη σωστή διάσταση των πραγμάτων σε θέματα διατροφής.

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Έλενα Τρουλλίδου

  • Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) 
  • elenatroullidou@hotmail.com τηλ. 22333524
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony