Nutrition

Δουλειά, στρες και διατροφή

Δουλειά, στρες και διατροφή

Όσο μεγαλώνουμε το άγχος για τα κιλά μεγαλώνει και ο λόγος είναι η έλλειψη χρόνου, η απαιτητική δουλειά που δεν μας αφήνει χρόνο να προγραμματιστούμε σωστά, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε πάντα το εύκολο και το γρήγορο φαγητό. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου ζωής μας:

 • Έντονο στρες
 • Συνήθως ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι και το κύριο γεύμα το βράδυ.
 • Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε χρόνο για πρόγευμα
 • Λίγα γεύματα και μεγάλα 
 • Φαγητό στο πόδι
 • Αργά το βραδινό γεύμα
 • Λανθασμένα τσιμπήματα 
 • Πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων
 • κάπνισμα και αλκοόλ 
 • έλλειψη χρόνο για άσκηση

Διατροφικές ανάγκες…

Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά τόσο βιταμίνες 

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες είναι κυρίως:

 • Η βιταμίνη C που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά όπως φράουλες, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, πατάτες. Η βιομηχανία τροφίμων για να ανταπεξέλθει στις υψηλές ανάγκες των ατόμων σε βιταμίνη C έχει εμπλουτίσει φυσικούς χυμούς με έξτρα βιταμίνη.
 • Η βιταμίνη Ε τη συναντάμε σε φρέσκους ξηρούς καρποί, σπαράγγια, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο ελαιόλαδο
 • Η βιταμίνη Α τη συναντάμε σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, στα ιχθυέλαια, το συκώτι, αλλά και με τη μορφή της προβιταμίνης κυρίως β-καροτίνη σε φυτικά τρόφιμα όπως το καρότο, τα βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι που μετατρέπονται στον οργανισμό στην ενεργό βιταμίνη Α.

Παράλληλα, την πνευματική διαύγεια και τον καλύτερο έλεγχο της πείνας και των ποσοτήτων που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα, τονώνουν: το καλό πρωινό, τα ισορροπημένα γεύματα και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που προάγουν και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό δημητριακά. Ήπια τόνωση και ευεξία μπορεί να προσφέρει και η μέτρια κατανάλωση καφέ όπως ένα φλιτζάνι στιγμιαίος καφές.

Προτάσεις και tips

Καλό πρωινό. Είναι σημαντικό να δίνεται περισσότερο χρόνος στο γεύμα αυτό. Άλλωστε, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι βοηθά στην πνευματική μας διαύγεια, βελτιώνει τη διάθεση, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της πείνας ενώ παράλληλα προσφέρει τεράστια θρεπτική αξία για τη λειτουργία του οργανισμού. Αν δεν υπάρχει ο χρόνος στο σπίτι μπορεί να γίνει στο χώρο εργασία πχ ετοίμασε ένα σάντουιτς και μοίρασε το στα δύο, το ίδιο κάνε και με 2-3 φρούτα, αμέσως έχεις μικρά κομματάκια/τσιμπήματα τα οποία μπορείς να έχεις κατά την διάρκεια του πρωινού μέχρι το μεσημέρι να σε κρατανε χωρίς να ενδίδεις σε διάφορους πειρασμούς, χωρίς να πινας και κυρίως χωρίς να αφιερώνεις χρόνο. Μην παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα και ας είναι μόνο μία σαλάτα

Κάντε προτεραιότητα τα ενδιάμεσα γεύματα. Φρούτα, φρουτοχυμοί ή 100% φυσικοί χυμοί, γενικά μη αλκοολούχα ροφήματα με ελάχιστες ή και καθόλου  θερμίδες ,  αποτελούν ιδανικές λύσεις εφόσον εφοδιάζουν τον οργανισμό άμεσα με γλυκόζη (το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου). Άλλες εναλλακτικές μπορεί να είναι ένας καφές με μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή ακόμη ένα άπαχο  γιαούρτι με φρούτα.

Το βράδυ- το βράδυ ο οργανισμός δεν χρειάζεται αρκετή τροφή, είναι η ώρα που θα καθίσουμε να χαλαρώσουμε να δούμε μια ταινία και μετά να κοιμηθούμε , δεν χρειάζεται να <φορτώσουμε > τον οργανισμό μας με θερμίδες. Αν φυσικά τηρηθούν να πιο πάνω και ξεκινήσει η ημέρα σωστά τότε το βραδύ δεν θα αναζητήσεις επιπλέον φαγητό. Τα άτομα που τείνουν να έχουν πρόβλημα με το βάρος τους είναι και τα άτομα τα οποία δεν έχουν κάποιο πρόγραμμα φαγητού, προγεύματος και ενδιαμέσων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βράδυ να τρώνε περισσότερο. ΛΟΓΙΚΟ!!

Με αυτά τα απλά βήματα μπορεί ένα άτομο με αρκετά βαρυφορτωμένο πρόγραμμα να χάσει ή να διατηρήσει το βάρος του. 

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony