Το μέλι είναι ένα φυσικό συστατικό όπου πολλοί δεν το προτιμούν λόγο της γλυκιάς του γεύσης και άλλοι όπου το αγνοούν γενικός. Τί όμως μας προσφέρει το μέλι στη διατροφή μας;
Το μέλι μας προσφέρει γενικός πολλά ωφελήματα. Αρχικά, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Αυτό γίνεται χάρη στις φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.
Βοηθά στη μείωση του έλκους και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση. Το μέλι είναι αντιβακτηριακό λόγο κάποιου ενζύμου όπου προσθέτουν οι μέλισσες.
Για τους αθλητές, προσφέρει αύξηση της αθλητικής τους απόδοσης. Καταναλώνοντας μέλι, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκογόνου και στη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης, σε κάποιο τραυματισμό, σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Μην ξεχνάτε ότι βοηθά στην μείωση του βήχα και στον ερεθισμό του λαιμού. Ένα τσάι με μέλι το βράδυ ανακουφίζει τον βήχα για να μπορείτε να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
Αν και το μέλι περιέχει σάκχαρα, δεν είναι το ίδιο με την λευκή ζάχαρη ή άλλα τεχνητά γλυκαντικά. Ο ακριβής συνδυασμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τέλος, κάτι όπου θα ακουστεί περίεργο, η εξωτερική εφαρμογή του μελιού σε πληγές και εγκαύματα βοηθά στην γρήγορη επούλωση τους.