Nutrition

«Αποκωδικοποίηση»της δυσανεξίας της λακτόζης

inShape Team 03 Ιουνίου 2013
«Αποκωδικοποίηση»της δυσανεξίας της λακτόζης

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μάλλον ένα μάλλον παρεξηγημένο διατροφικό πρόβλημα που μπορεί άλλοτε να πάρει άσχημες διαστάσεις εκδηλώνοντας διάφορα γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως αέρια, κοιλιακά άλγη, φουσκώματα, διαρροϊκές κενώσεις και άλλοτε να περάσει απαρατήρητο. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι δυνατό να εμφανιστούν και σε άλλες ασθένειες όπως ευερέθιστο έντερο, κοιλιοκάκη, και Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Παθήσεις του Εντέρου (Ι.Φ.Π.Ε.).

Η λύση δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο ολικός αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή. Χρειάζεται σωστή διάγνωση και σωστή κλινική διατροφική προσέγγιση δηλαδή ένας σωστός διατροφικός σχεδιασμός έτσι ώστε να μην αποκλείσουμε από τη διατροφή μας σημαντικά στοιχεία, όπως τη βιταμίνη D και το ασβέστιο. 

Το καλύτερο μέσο διάγνωσης της δυσανεξίας της λακτόζης είναι το τεστ αναπνοής

Ο ασθενής αποφεύγει για 12 ώρες καθαρτικά και αντιβιοτικά για 2 εβδομάδες και αφού πάρει περίπου 50 γρ. λακτόζης γίνονται μετρήσεις αναπνοής ανά τακτικά διαστήματα. Αν το τεστ είναι θετικό και υπάρχουν συμπτώματα μετά από την κατανάλωση γαλακτοκομικών τότε έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη.

Προσοχή, είναι εφικτό ένα θετικό τεστ να μην συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα και άρα τότε  μιλάμε για lactose malabsorption (δυσπεψία στη λακτόζη). Το μοιραίο είναι ότι πολλά άτομα πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς να έχουν πραγματικά διαγνωστεί και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνοδεύεται από μη ανεπαρκή λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη δεν χρειάζεται να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά εντελώς αλλά να ακολουθήσουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής στο οποίο να συμπεριλάβουν μικρές ποσότητες γάλακτος με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη.

  • Να δοκιμάσουν γάλα σοκολάτας και γιαούρτι που έχουν λιγότερη λακτόζη. 
  • Να συμπεριλάβουν σκληρά τυριά που έχουν λιγότερη λακτόζη ( πχ χαλούμι, τσένταρ, παρμεζάνα).
  • Να δοκιμάσουν προϊόντα χωρίς λακτόζη όπως γάλα από ρύζι, σόγια κτλ.
  • Να πάρουν τα σωστά διατροφικά σκευάσματα για ενίσχυση της διατροφής όταν χρειάζεται. 
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony