Nutrition

Διατροφή και υγεία του δέρματος

Τίμης Καμπανέλλης 10 Ιουλίου 2013
Διατροφή και υγεία του δέρματος

Η σύγχρονη διατροφή (γενικά ο μοντέρνος τρόπος ζωής), καθώς και η έκθεση στον ήλιο σήμερα καταστρέφουν το δέρμα. Η συνολική κούραση και ταλαιπωρία της ημέρας, η έκθεση στο καυσαέριο αλλά και η κακή διατροφή επιδεινώνουν την κατάσταση. Και αν για τα δύο πρώτα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, για τη διατροφή μπορούμε να κάνουμε και μάλιστα πολλά.

Ας δούμε πρώτα τι πρέπει να αποφεύγουμε.

Junk food: Οι έτοιμες τροφές με τη χημική διαδικασία παραγωγής έχουν απολέσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά (αν υποθέσουμε ότι από την αρχή είχαν κάποια). Αυτού του είδους οι τροφές λοιπόν εκτός του ότι θα προσθέσουν αρκετά κιλά και πόντους εκεί ακριβώς που δεν θέλουμε, με την πλήρη ανυπαρξία σε βιταμίνες θα καταστρέψουν την ποιότητα του δέρματός μας. Μην ξεχνάμε ότι το δέρμα είναι μέρος του σώματος και μάλιστα πολύ βασικό. Έχει λοιπόν ανάγκη από πολλές και διαφορετικές βιταμίνες οι οποίες θα το διατηρούν σε καλή κατάσταση.

homer_junk

Κάπνισμα: Για τον ίδιο λόγο, το κάπνισμα καταστρέφει κυρίως τη βιταμίνη C και Α τις πιο σημαντικές βιταμίνες για το δέρμα. Η νικοτίνη του τσιγάρου επιτίθεται στις αρτηρίες που προμηθεύουν το δέρμα με τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο, την ίδια στιγμή που αποβάλλουν τις τοξίνες του. Που σημαίνει ότι όταν βάλλονται οι συγκεκριμένες αρτηρίες όλη αυτή η διαδικασία μένει πίσω.

quit_smoking

Αλκοόλ: Πολλές γυναίκες, χωρίς να το ξέρουν, είναι αλλεργικές στο αλκοόλ, μια αλλεργία που εμφανίζεται στο δέρμα με την μορφή πολύ μικρών κόκκινων κηλίδων. Αυτές οι κηλίδες λοιπόν με το πέρασμα του χρόνου, τείνουν να γίνουν μόνιμη κατάσταση και μάλιστα να επιδρούν αρνητικά στα κοντινά τους υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να δείχνει το δέρμα πιο γηρασμένο.

quit_alcohol

Πρόληψη 

Αρχικά θα πρέπει να μειώσουμε ή ακόμα καλύτερα να κόψουμε τις κακές συνήθειες που αναφέραμε πιο πάνω. Θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό, αφού η καλή ενυδάτωση του δέρματος αλλά και όλου του σώματος γενικά είναι ζωτικής σημασίας. Το νερό πέρα από φυσική πηγή ενέργειας, έχει άλλο ένα κρίσιμο ρόλο στην υγεία μας, αφού μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα ζωτικά όργανα και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ειδικά στη χώρα μας που οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας εγκαταλείπουν σχεδόν ποτέ, η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη. 

Έπειτα θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τη διατροφή μας. Όπως είπαμε τα θρεπτικά συστατικά και οι κατάλληλες βιταμίνες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καλή υγεία και του δέρματός μας. Σίγουρα θα χρειαστούμε κάποια συγκεκριμένα βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής είτε με τη μορφή πολυβιταμίνης ή κάποιων ξεχωριστών βιταμινών όπως την C και την βιοτίνη (Βιταμίνη Β). Η έλλειψη των δύο αυτών βιταμινών οδηγεί πολλές φορές σε δερματίτιδες, αλλά και σε χαμηλή ποιότητα των μαλλιών και νυχιών.

Ένα τελευταίο συμπλήρωμα διατροφής που παίζει εξίσου σοβαρό ρόλο είναι ο ψευδάργυρος-Zinc o οποίος προλαμβάνει τις φλεγμονές του δέρματος και επουλώνει γρηγορότερα τις κάθε είδους πληγές ή εκδορές. Τώρα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την απότομη απώλεια βάρους (ραγάδες, σημάδια κτλ) μπορείτε να εμπιστευτείτε μία κρέμα σύσφιξης με γλουταθιόνη, ένα συστατικό γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες, η οποία σε συνδυασμό με το επίσης γνωστό υαλουρονικό οξύ θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony