Fitness

Κλασικά λάθη στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά!

Κυριάκος Πελεκάνος 28 Μαρτίου 2014
Κλασικά λάθη στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά!

Το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών και όλοι μας έχουμε μπει στην διαδικασία να φτιάξουμε το σώμα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ονειρευόμαστε! Το καλύτερο; Όλοι ξέρουν τον τρόπο, δηλαδή τη θεωρία, όπως την έχουν ακούσει στην παρέα από τον "fit" γυμνασμένο φίλο τους, τον γνωστό τους γυμναστή που μιλούσαν πιο παλιά, τον διατροφολόγο που πήγαν κάποτε, στην εφημερίδα που διάβασαν ένα άρθρο ή στο post που έκανε το www.inshape.com.cyΚαι πραγματικά όλοι ξέρουν! Φάε λιγότερο, κινήσου περισσότερο, κάνε πράγματα που δεν έκανες πριν! Θερμίδες, ασκήσεις, προγράμματα!!!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πολλά χαζά που μας οδηγούν σε λάθη, σαμποτάροντας έτσι τον ίδιο μας τον εαυτό! Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε μαζί:

Προσπαθείς να χάσεις από ένα σημείο συγκεκριμένα

Κάνοντας πολλά ροκανίσματα κοιλιακών, για παράδειγμα, πιστεύεις ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα χάσεις από την κοιλιά ή το να κάνεις μόνο συγκεκριμένη άσκηση για πόδια θα τα κάνεις πιο μικρά. Έλα, όμως, που δεν δουλευει έτσι το πράγμα! Το σωμα μας λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύστημα, έτσι κάνοντας μια άσκηση για έναν μυ, χρησιμοποιείς ενέργεια από όλο σου το σύστημα! Αυτό δεν είναι το αρνητικό, αλλά το γεγονός ότι απογοητεύεσαι όταν δεν βέπεις αποτελέσματα! Γι' αυτό και πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς μ' αυτόν τον τρόπο, για να γλυτώσεις στον εαυτό σου χρόνο στην προπόνηση σου, αλλά και βόλτες στο ψυγείο όταν θα είσαι σε καταθλιπτική διάθεση...

Εκτελείς τις ασκήσεις σου με κακή τεχνική

Όλοι μας, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, κατά καιρούς στο γυμναστήριο έχουμε «κλέψει» στην τεχνική μας είτε για να σηκώσουμε περισσότερα κιλά είτε για να κάνουμε 1 επανάληψη παραπάνω. Το κακό μ' αυτό είναι ότι βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο να τραυματιστεί και φυσικά χάνουμε χρόνο, αφού έτσι δεν δουλεύουμε τους μύες για τους οποίους κάνουμε την συγκεκριμένη άσκηση. Γι' αυτό μάθε τα βασικά της κάθε άσκησης, ζήτα βοήθεια από τον γυμναστή σου και προσπάθησε να παρατηρείς τον εαυτό σου στον καθρέφτη κατά πόσο η τεχνική σου είναι σωστή! Δώσε σημασία στις πιο βασικές ασκήσεις, στις οποίες υπάρχει περισσότερος κίνδυνος κακής εκτέλεσης όπως squats, lunges, deadlifts, push ups, dumbbell rows.

Δεν είσαι πια 20

Ο χρόνος περνά και δυστυχώς για εμάς, αφήνει τα σημάδια του πάνω στο σώμα μας! Οι εποχές στις οποίες γυμναζόμασταν για ώρες, χωρίς ξεκούραση, μετά από ξενύχτι και ποτό χωρίς να υπολογίζουμε την κούραση, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Γι' αυτό ξέχνα το παρελθόν και προσαρμόσου στα σημερινά σου δεδομένα. Προγράμματα τα οποία παλιά ήταν παιγνιδάκι, πλέον έχουν δυσκολέψει, κιλά τα οποία σήκωνες πριν με ευκολία πλέον φαντάζουν πιο βαριά! Μάθε το σώμα σου και τις σημερινές του δυνατότητες, προσαρμόσου στο τι μπορείς να κάνεις μετά από τόσους τραυματισμούς, βρες τα νέα σου όρια και οριοθέτησε καινούργιους στόχους και πανηγύρισε όταν τους φτάσεις, άσχετο αν στα 20 μπορεί να ήταν η προθέρμανση σου!

Σταμάτα να λες ψέματα για το πόσο τρως

Όλοι μας μπαίνοντας στην διαδικασία της διατροφής για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, προσέχουμε (λέμε) το τι και πόσο τρώμε. Αλλά αλήθεια το κάνουμε; Η πλειοψηφία του κόσμου θα εκπλαγεί όταν μετρήσει την ποσότητα ενός γεύματος! 9 στις 10 περιπτώσεις το φαγητό είναι τουλάχιστον 1,5 φορά περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε! Έστω για μια φορά μετρήστε την ποσότητα που πήρατε από το εστιατόριο από το οποίο παραγγείλατε! Θα εκπλαγείτε! Γι' αυτό καταγράψτε το τι τρώτε μέσα στην μέρα σας,με ειλικρίνεια και ενημερωθείτε για τις ποσότητες τις οποίες έχουν τα φαγητά τα οποία έχετε στην διατροφή σας.

Γυμνάσου όπως πρέπει, όχι όπως εσύ νομίζεις 

Είναι στην ανθρώπινη φύση να υπερβάλλουμε για τα πάντα, πόσο μάλλον για την προπόνηση μας. Ο όγκος και η ένταση της προπόνησης είναι σίγουρα διαφορετική για τον καθένα από μας, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί την δικαιολογία για να κλέβουμε ή να το θέσουμε πιο απαλά, να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δουλέουμε σκληρά για τον σκοπό μας! Πως θα το μάθουμε αυτό αν γίνετε εν αγνοία μας; Βάλε στόχους τους οποίους μπορείς να πιάσεις σε μια προπόνηση, κράτα ένα αρχείο για να καταγράφεις την πρόοδο σου και βάλε πείσμα ότι θα φτάσεις εκεί! 

Το πιο σημαντικό απ όλα, είναι να γεμίσεις με γνώσεις γύρω από το τι κάνεις,γύρω από το fitness! Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από αξιόλογους γυμναστές και διατροφολόγους με γνώσεις, δεν θα σου αρνηθούν την βοήθεια τους και σίγουρα θα φτάσεις στον στόχο σου!

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony