Nutrition

Ασιατική Κουζίνα και Διατροφή

inShape Team 19 Ιουνίου 2013
Ασιατική Κουζίνα και Διατροφή

Η Ασιάτικη Κουζίνα περιλαμβάνει τα μαγειρικά στυλ και συνήθειες των ανθρώπων και των πολιτισμών της Ασίας

Σε όποια από αυτές τις χώρες και να εστιάσουμε, πέρα από τις μικρές διαφορές που θα βρούμε σε μπαχαρικά, τα κύρια συστατικά που απαρτίζουν την καθημερινή διατροφή τους, παραμένουν κοινά. Αυτά είναι τα φρέσκα λαχανικά, το ρύζι, τα noodles, τα θαλασσινά, τα κρέατα χαμηλών λιπαρών όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, τα σπορέλαια όπως το σησαμέλαιο και το τσάι.

Εύκολα λοιπόν παρατηρεί κανείς, ότι η ασιατική διατροφή είναι πλήρης, καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος, παρέχοντας μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Το ρυζι αποτελεί μαζί με τα noodles τη βάση της ασιάτικης κουζίνας, παρέχοντας υδατάνθρακες που εξοπλίζουν τον οργανισμό με ενέργεια. Το ρύζι συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα και μαγειρεύεται κυρίως στον ατμό.

Η κύρια πηγή πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας, είναι τα θαλασσινά και τα άπαχα κρεατικά. Όσον αφορά τα θαλασσινά, χρησιμοποιούν ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή, τα οποία καταναλώνονται ωμά, βραστά, ψητά, τηγανητά, σε σούπες είτε και ως κύριο συστατικό του γεύματος. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν την πνευματική και καρδιαγγειακή λειτουργία καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι κυρίως το κοτόπουλο και το μοσχάρι, τα οποία τα βράζουν για σούπα, τα ψήνουν σε σχάρα ή πιο σπάνια τα τηγανίζουν. Συνοδεύονται συνήθως από λαχανικά ψητά ή βραστά, ρύζι ή noodles, καρυκεύματα και κάποια σάλτσα.

Από τα έλαια που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, πιο συχνό είναι το σησαμέλαιο, το οποίο είναι πολυακόρεστο και λόγω της χημικής του δομής, πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε συνδυασμό με το παραδοσιακό σκεύος wok, συντελεί στην αποφυγή παραγωγής ανεπιθύμητων ουσιών κατά το μαγείρεμα, καθώς ο κοίλος πυθμένας του βοηθάει στην διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας σε όλο το σκεύος. Έτσι, το μαγείρεμα γίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα.

Τα μπαχαρικα δίνουν έντονη γέυση στα γεύματα της ασιάτικης κουζίνας και θεωρούνται θησαυρός! Χρησιμοποιούν κόλιανδρο, κάρυ, σκόρδο, βασιλικό, τσίλυ, λευκό πιπέρι και τζίντζερ, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και τονωτικές ιδιότητές τους

Το σούσι αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς συνδυάζει υδατάνθρακες (ρύζι) με θαλασσινά πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και βιταμίνες Α και Β. Απαραίτητο συστατικό είναι το ξύδι ρυζιού. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει γεύμα χαμηλών θερμίδων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Τα κυριότερα είδη σούσι είναι το Nigiri, λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού πάνω σε ρύζι και το Maki-roll, φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο με ρύζι και φύκι.

Τα φύκια (Nori) που χρησιμοποιούνται έχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνη C και πλήθος άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συνοδευτικό είναι το τζίντζερ και το wasabi, ένα είδος ραδικιού με έντονα καυτερή γεύση και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται καθώς και οι τρόποι μαγειρέματος, αναδεικνύουν την διατροφική αξία της ασιάτικη κουζίνας και της προσδίδουν αντιοξειδωτικά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο το ότι αυτοί οι λαοί έχουν υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και καλούς δείκτες υγείας, όσον αφορά χρόνιες παθήσεις όπως η χοληστερόλη και ο καρκίνος.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony