Το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη διατροφική αξία, για μικρούς και μεγάλους. Είτε πρόκειται για άπαχα ψάρια (πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, λαβράκι) είτε για λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, ξιφίας, πέστροφα), ως τροφή τα ψάρια πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφική αλυσίδα μας, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Ειδικότερα, τα «λιπαρά ψάρια» αποτελούν μαζί με τα θαλασσινά, την κυριότερη και πλουσιότερη ζωική διατροφική πηγή των πολύτιμων ωμέγα - 3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, ενώ από τις φυτικές τροφές ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, η σόγια, τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια είναι οι κυριότερες πηγές τους. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μέσα από τη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, με την πρόληψη μορφών καρκίνου, την αντιμετώπιση της άνοιας, κάποια ρευματικά νοσήματα, ακόμα και βελτίωση της εγκεφαλικής και γνωστικής δραστηριότητας (όπως την ικανότητα συγκέντρωσης, της μνήμης, της επεξεργασίας πληροφοριών).
Τι μας προσφέρει η διατροφή με ψάρια;
Επίσης, τα ψάρια είναι πηγές:
Πόσο συχνά να περιλαμβάνουμε ψάρι στη διατροφή μας;
Όλα τα παραπάνω καθιστούν την κατανάλωση ψαριού απαραίτητη για τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» ψάρι και όλα τα είδη προσφέρουν τα ευεργετικά τους συστατικά στον οργανισμό μας. Εκτός ίσως από το τηγανητό και το παναρισμένο ψάρι, που είναι υψηλότερο σε λιπαρά και απαιτεί προσοχή ως προς τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα του λαδιού, το ψητό ή βραστό ψάρι αποτελεί μια υγιεινή και «προστατευτική», για την υγεία της καρδιάς, τροφή που βοηθάει στις αρρυθμίες, μειώνει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ομοκυστεΐνης και συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης.