Fitness

Γιατί Crossfit;

Κυριάκος Πελεκάνος 16 Δεκεμβρίου 2013
Γιατί Crossfit;

Σίγουρα θα ήσουν παρών σε μια παρέα που κύριο θέμα συζήτησης θα ήταν αυτό που στις μέρες μας ακούγεται όλο και περισσότερο στους fitness κύκλους και που όλοι ξαφνικά έχουν γίνει ειδικοί περί τούτου, αναφέρομαι φυσικά στο Crossfit .

Τι είναι όμως το Crossfit; Τι κρύβεται πίσω από αυτό τον όρο; Έχουν ειπωθεί πολλά αρνητικά και θετικά, όπως για τα πάντα άλλωστε, με τους υποστηρικτές και τους επικριτές να έχουν τους δικούς τους λόγους και επιχειρήματα για να στηρίζουν τις θέσεις τους.

Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2000 στο San Jose (California) o Gregg Glassman ούτε που φανταζόταν ότι η μέθοδος προπόνησης που δημιουργούσε θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση ανά τον κόσμο και θα γινόταν τρόπος ζωής για πάρα πολύ κόσμο, δημιουργώντας την δική του κοινότητα (community - όπως το ονομάζουν οι φανατικοί) που θα ένωνε τους λάτρεις της γυμναστικής κάτω από την ίδια ομπρέλλα, με τον ανταγωνισμό βάση των αριθμών να αποτελεί το νούμερο ένα λόγο για την δημιουργία φιλιών που κτίζονται με ιδρώτα, κόπο, θυσίες ακόμα και αίμα. Αλλά πιστέψτε με, αυτό το κάνει ακόμα πιο γλυκό και τους δεσμούς να ριζώνουν βαθιά. Αυτό, άλλωστε, προσδοκούσε ο ιδρυτής και σίγουρα το έχει πετύχει. Το μαρτυρά το κλίμα σ' ένα box (ορολογία που χρησιμοποιείται για τους χώρους προπόνησης Crossfit) με το που πατήσεις το πόδι σου για προπόνηση.

Τι είναι όμως στ αλήθεια αυτό που το κάνει να διαφέρει από τον παραδοσιακό τρόπο εξάσκησης; Γιατί να επιλέξει κάποιος το Crossfit αντί για το γυμναστήριο στο οποίο έχει συνηθίσει να πηγαίνει;

Η προπόνηση αυτή ως σκοπό έχει να σε προετοιμάσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητα σου, αντιγράφωντας τις κινήσεις τις οποίες χρησιμοποιάς στο 24ωρό σου, κάνοντας σε έτσι έτοιμο να αντεπεξέλθεις για τις άγνωστες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθείς και θα πρέπει να αντιδράσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Μέσα από συνεχώς εναλλασόμμενες υψηλής έντασης λειτουργικές κινήσεις, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί σύνθετες ασκήσεις που σκοπό έχουν την βελτίωση όλων των παραμέτρων του fitness! Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό απ όλα.Τα περιέχει όλα! Στο Crossfit προπονήσαι για να γίνεις πάντα καλύτερος. Δουλεύεις να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου και όχι τα ήδη δυνατά σου σημεία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις συνεχή βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους όπως Καρδιοαναπνευστική αντοχή- Cardiovascular endurance, Σθένος -Stamina, Δύναμη-Strength, Ευλιγισία-Flexibility, Ταχυδύναμη-Power, Ταχύτητα-Speed, Συντονισμό -Coordination, Ευκινησία-Agility, Ισορροπία-Balance, Ακρίβεια-Accuracy.

Η προπόνηση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

a) Monostructular metabolic conditioning or cardio

b) Gymnastics, bodyweight exercises

c) Weightlifting, powerlifting and Olympic lifting

Φαίνεται δύσκολο ε; Δεν είπε κανείς ότι δεν είναι, άμα ήταν εύκολο τότε όλοι θα το έκαναν….αυτό είναι που κάνει και την οικογένεια του Crossfit να νιώθει ξεχωριστή, δεμένη και με σεβασμό προς όλους που παλεύουν με την διπλανή μπάρα, τους κρίκους και το μονόζυγο.

Δεν αρκεί μόνο να τρέχεις, θα πρέπει να μπορείς να κωπηλατείς, να κολυμπάς, να ποδηλατείς και να κάνεις σχοινάκι καλύτερα από τον Rocky στις ταινίες. Θα μάθεις τι είναι τα deadlifts, cleans, presses, snatch, clean & jerk, kettlebell swings και πολλές παραλλαγές ασκήσεων με την medicine ball. Εκεί που θα εντυπωσιάσεις τον εαυτό σου και τους φίλους σου, είναι όταν θα κάνεις το πρώτο σου ανέβασμα στο σχοινί που κρεμιέται από την οροφή, στο πρώτο σου muscle up ή στο πρώτο handstand push up. Πράγματα που ίσως να ξανάκανες μικρός ή απλά τα έχεις δει σε ταινίες.

Η τεχνική προηγείται των πάντων, γι' αυτό και οι σωστοί προπονητές δίνουν τεράστια έμφαση στο κομμάτι αυτό. Είναι το σκαλοπάτι στο οποίο θα πατήσει ο αθλητής για να ανέβει ψηλότερα, να σηκώσει περισσότερα να αντέξει περισσότερα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νικητής των αγώνων κάθε χρόνο παίρνει τον τίτλο του Fittest on Earth. Κάντε ένα search στο όνομα Rich Froning και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δεν λέει ούτε strongest, ούτε fastest. Αυτό είναι και το κρυφό χαρτί, αφού όλοι οι αθλούμενοι ονομάζονται αθλητές προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο κυρος στην προπόνηση αυτή.

Στην μεγάλη άνθηση του αθλήματος αυτού, σημαντικό ρόλο έπαιξε η Reebok, η οποία εταιρεία έγινε χορηγός των αγώνων και έδωσε μεγάλη προβολή σε ό,τι έχει να κάνει μ' αυτό, προωθώντας ταυτόχρονα και ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Γιατί υγιεινό τρόπο ζωής; Γιατί θα μάθεις επίσης να τρως σωστά και αποτελεσματικά για να έχεις καλύτερη απόδοση.

Προσωπική άποψη, είναι ότι το Crossfit στα επόμενα 15 χρόνια ίσως να αποτελέσει κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε επόμενο άρθρο θα μπούμε στα άδυτα της προπόνησης αυτής και θα μάθουμε την αργκό και τις ορολογίες που χρησιμοποιούν οι παθιασμένοι του αθλήματος αυτού.

Υ.Γ. Μην εμπιστεύεστε τον οποιοδήποτε λέει είναι γνώστης της προπόνησης αυτής. Ζητήστε να μάθετε αν έχει εκπαιδευτεί στο κομμάτι αυτό και αν είναι εγκεκριμένος προπονητής Crossfit. Πάντα και παντού υπάρχουν αυτοί που κάνουν ότι τα ξέρουν όλα. Έπεται συνέχεια…
 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony