Nutrition

H τροφή μας είναι το φάρμακό μας

inShape Team 16 Ιουνίου 2013
H τροφή μας είναι το φάρμακό μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα ή ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης αντιμετωπίστηκαν με το πιο απλό 'φάρμακο', το φαγητό. Ας τηρήσουμε λοιπόν την πολύ χρήσιμη συμβουλή του Ιπποκράτη ότι "η τροφή μας είναι το φάρμακό μας" και πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για την κατανάλωση ορισμένων τροφών που μας εφοδιάζουν με την απαραίτητη ενέργεια και μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Πρωινό 

Η κατανάλωση πρωινού οδηγεί σε αυξημένη διάθεση βοηθώντας να έχουμε ενέργεια, καλύτερη μνήμη καθώς και ηρεμία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παραλείποντας το πρωινό είναι δυνατόν να οδηγηθούμε στα αντίθετα αποτελέσματα, όπως κούραση και ανησυχία. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων, σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και των φυτικών ινών. Ορισμένες καλές προτάσεις για πρωινό είναι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρέσκα φρούτα εποχής. 

Πρωτεΐνες 

Η διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα κατά τη διαδικασία της πέψης συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης - ορμόνες που έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης έρευνες έχουν δείξει οτι 100-150 γραμμάρια άλιπης πρωτεΐνης συμβάλλουν στην παραγωγή ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της εγρήγορσης και του καλύτερου ελέγχου των αντιδράσεων του οργανισμού. Έτσι σολωμός στη σχάρα ή  μια απλή και υγιεινή ομελέτα αποτελούν την ιδανική επιλογή για να καλυτερεύσει η διάθεσή σου. 

Υδατάνθρακες 

Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί χαλάρωση και απαλλαγή από εκνευρισμό, διότι με τη διάσπασή τους παράγεται σεροτονίνη, ορμόνη με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που βοηθούν να μειωθεί το στρες είναι το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια, καθώς και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. 

Βιταμίνη D και Φυλλικό οξύ 

Η βιταμίνη D φαίνεται να αυξάνει τη διάθεση μέσω αύξησης των επιπέδων της σεροτονίνης. Παράγεται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο αλλά και μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ζωικής προέλευσης όπως είναι το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως ρέγκα, σολομός, τόνος και σαρδέλες. 

Παρομοίως, η έλλειψη φυλλικού οξέος ευθύνεται για τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται στρες. Το φυλλικό ανιχνεύεται στο πορτοκάλι, τη μπανάνα, τις ζύμες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), με αποτέλεσμα όποιος αποφεύγει τα τρόφιμα αυτά να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγχωτικών καταστάσεων. 

Σοκολάτα

Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε ουσίες που λειτουργούν διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Με την κατανάλωση σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Ένα και μόνο ένα σοκολατάκι είναι ικανό να σου χαρίσει ευφορία σύμφωνα με έρευνες που απέδειξαν πως η σοκολάτα περιέχει παρόμοιες ουσίες με τις αμφεταμίνες, καθώς και ακόμα 380 χημικές ουσίες που επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της κακής διάθεσης. Μπορεί η σοκολάτα να είναι ‘διεγερτική’, όμως μην ξεχνάτε πως είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λίπος, έτσι εντάξτε τη στη διατροφή σας με μέτρο όταν πραγματικά χρειάζεστε ένα γλυκό break!

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony