Οι διατροφικές συνήθειες καθορίζουν κάθε τομέα στην ανθρώπινη υγεία και στην προάσπιση της καλής ποιότητας ζωής.
Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μοντέλο Διατροφής και έναν τρόπο ζωής όπου παράλληλα με την μακροζωία και την καλή υγεία, φαίνεται ότι επηρεάζει και την υγιή σεξουαλική υγεία, καθώς προάγει την εύρυθμη στυτική λειτουργία.
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της στύσης, που να είναι επαρκής για διείσδυση και ικανή για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Είναι μια κατάσταση που προσβάλλει άντρες όλων των ηλικιών, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια σημαντική αιτία της μειωμένης ποιότητας ζωής στους άνδρες.
Η Στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια κοινή ιατρική διαταραχή, τα αίτια της οποίας είναι γνωστά και πολλές φορές τροποποιήσιμα. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες. Όλες αυτές οι μεταβολικές συνθήκες συνδέονται με μία προ- φλεγμονώδη κατάσταση που οδηγεί σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία με μείωση της διαθεσιμότητας νιτρικού οξειδίου, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της ροής του αίματος των γεννητικών οργάνων. Ο τρόπος ζωής και η διατροφή έχουν αναγνωριστεί ως οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και τη διαδικασία της σωστής στυτικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με ποικίλες επιστημονικές μελέτες, η Μεσογειακή Δίαιτα προάγει την υγεία, καθώς ευνοεί και προασπίζει διάφορους δείκτες υγείας. Κατανοώντας τον όρο μεσογειακή δίαιτα, λαμβάνουμε υπόψιν ένα τρόπο ζωής, διατροφής και άσκησης που αποδεδειγμένα πλέον προωθεί και θωρακίζει τη καλή ποιότητα υγείας. Γνωρίζουμε την τεράστια ευεργετική αξία της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής μέσα από πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών. Είναι χαρακτηριστική η διαιτητική θεραπεία που πρότεινε ο Ιπποκράτης, ο οποίος έλεγε: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” . Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η διατροφή μας είναι θεμέλιος λίθος για την υγεία μας και πως τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν ελεύθερα και δωρεάν στη φύση.
Όσον αφορά στη φυσιολογία των αγγείων, φαίνεται ότι υιοθετώντας τις συνήθειες της Μεσογειακής Διατροφής, βελτιώνεται συνολικά η λειτουργικότητα του ενδοθηλίου. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι ο κύριος παθοφυσιολογικός μηχανισμός της στυτικής δυσλειτουργίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που συσχέτισε τη μεσογειακή δίαιτα με την παρουσία και τον βαθμό βαρύτητας της στυτικής δυσλειτουργίας, αποδείχθηκε ότι η πτωχή μακροχρόνια εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας έχει δυσμενή επίδραση στη στυτική δυσλειτουργία, ανεξάρτητα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου. Μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κυρίως ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να αποβεί χρήσιμη στη βελτίωση της λειτουργικότητας των αγγείων κι εν συνεχεία της στυτικής και καρδιαγγειακής επίδοσης.
Μια επισκόπηση της βιβλιογραφίας που σχετίζει τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα και τη στυτική δυσλειτουργία έδειξε ότι οι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να έχουν μειωμένο αριθμό των κυκλοφορούντων προγονικών κυττάρων, η οποία συνδέεται με την κακή λειτουργία του ενδοθηλίου, πιθανώς λόγω κάποια υποκείμενης φλεγμονής. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη δυνατότητα βελτίωσης της στυτικής λειτουργίας με την αναστολή της φλεγμονής, καθώς και τη χορήγηση των διαφόρων τύπων των αρχέγονων κυττάρων.
Οι άνδρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, καρύδια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ψάρι, αλλά φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασµένες τροφές, έχουν σηµαντικά χαµηλότερη πιθανότητα να εµφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.
Επίσης, η παχυσαρκία σχετίζεται µε σηµαντικά υψηλότερη πιθανότητα εµφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Οταν όµως ένας παχύσαρκος άνδρας µε στυτική δυσλειτουργία βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες υιοθετώντας τη µεσογειακή διατροφή, µπορεί να αναµένει βελτίωση στη λειτουργία της στύσης, σύμφωνα με κλινικές µελέτες.
Οι µελέτες δείχνουν πως η µεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση στη λειτουργία της στύσης, αλλά τα θετικά αποτελέσµατα είναι µεγαλύτερα όταν φροντίζουµε όχι µόνο την ποιότητα της διατροφής µας, αλλά και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Είναι πλέον σαφές, πως εκτός από τη µεσογειακή διατροφή, είναι σηµαντικό να έχουµε και µια διατροφή χαµηλή σε θερµίδες. Ο συνδυασµός των δύο αυτών διατροφικών παραµέτρων έχει τις πιο ευεργετικές συνέπειες στη λειτουργία της στύσης. Επιπλέον, όταν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες συνδυαστούν µε άσκηση, τότε µπορούµε να αναµένουµε επιπρόσθετη βελτίωση στη λειτουργία της στύσης.
Επομένως, η υιοθέτηση και τήρηση των Μεσογειακών διατροφικών συνηθειών αποτελεί σημείο κλειδί για .."ανεβασμένο… ηθικό", παράλληλα με την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και φυσικά τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
*της Αναστασίας Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος