Nutrition

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

inShape Team 26 Απριλίου 2013
Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Αποτοξίνωση ή δίαιτες αποτοξίνωσης είναι δυο πολύ δημοφιλείς λέξεις στο κόσμο της διαιτολογίας. Η κύρια ιδέα πίσω από αυτή τη λέξη είναι πως περιοδικά χρειαζόμαστε να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τοξίνες για να παραμείνουμε υγιείς. 

Μερικά από τα αποτελέσματα που διαφημίζουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι η ραγδαία μείωση κιλών, η καλύτερη χώνευση, καλύτερα μαλλιά, νύχια και δέρμα, καλύτερη ενέργεια, πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να διαρκέσουν από μια μέρα μέχρι ένα μήνα και να συμπεριλαμβάνει:

  • Νηστεία για μια μικρή περίοδο
  • Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών
  • Μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ολικής αλέσεως
  • Κατανάλωση περιορισμένων τροφών
  • Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Υπάρχουν ή είναι προϊόντα διαφήμισης και μύθοι;

Ο οργανισμός μας συνεχώς διαλύει και εκκρίνει τοξίνες και άχρηστα από το σώμα μας. Αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αλκοόλ, φάρμακα, προϊόντα του μεταβολισμού και της χώνευσης, νεκρά κύτταρα, και βακτήρια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συκωτιού, των νεφρών, του δέρματος, των εντέρων και των πνευμόνων. Αν γενικώς ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, τότε αυτά δουλεύουν μια χαρά και δεν χρειάζεται μια ειδική βοήθεια.

detox_cook

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης που μειώνουν τρομερά τις θερμίδες κατανάλωσης σε λιγότερες από 1000 ημερησίως μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο κάποιο άτομο για ελλιπή ενέργεια κα ελλιπή διατροφή σε βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να προωθούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για ένα χρονικό διάστημα αλλά το σίγουρο είναι πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή του θα είναι ελλειπής σε κύρια θρεπτικά συστατικά (πχ. πρωτεΐνη). Εξάλλου δυο από τις κύριες αρχές σωστής διατροφής είναι η ποικιλία τροφών και η μέτρια κατανάλωση. 

Επίσης, υπάρχουν οι δίαιτες εκείνες που προωθούν την μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ολικής αλέσεως. Η πραγματικότητα είναι πως αυτά τα φαγητά μας προσφέρουν πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά και η μείωση τους από την διατροφή μας μπορεί να μας φέρει αρνητικά αποτελέσματα παρά θετικά (πχ οστεοπόρωση). Εάν πιστεύετε πως έχετε κάποια τροφική δυσανεξία στο γάλα ή στα προϊόντα ολικής αλέσεως τότε είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μια καλύτερη διάγνωση. 

Από την άλλη μεριά, η νηστεία ή η αυστηρότατη μείωση φαγητού, μπορεί να μειώσει την ενέργεια μας και να μας φέρει πολύ πιο γρήγορα κόπωση. Επίσης μειώνει την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών και πολύ σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που χρειάζονται για καλή υγεία.

Αυτές οι δίαιτες, μπορεί να έχουν αρχικά πολύ γρήγορη και αποτελεσματική μείωση κιλών αλλά εκείνα που χάνονται κυρίως είναι υγρά και γλυκογόνο παρά λίπος. Επίσης, μπορεί να αισθάνεστε ζαλάδα και κούραση από την υπερβολική μείωση θερμίδων με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα επι πλεον (όπως γυμναστική). Συνήθως, αυτές οι δίαιτες διαρκούν πολύ λίγο αφού ο οργανισμός μας δεν αντέχει και πολύ και μετά ξαναγυρίζουμε στις παλιές μας συνήθειες με αποτέλεσμα να βάλουμε πίσω όλα τα κιλά που χάσαμε και ίσως και περισσότερα. 

detox

Μην πιστεύετε, λοιπόν, ότι ακούτε. Καλό είναι ότι ακούγεται ωραίο και σας υπόσχεται εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα να το μελετάτε πρώτα καλά και μετά να προχωράτε. Πολύς κόσμος αναζητεί συνεχώς τη «μαγική» δίαιτα ή το «μαγικό» χάπι που θα τους κάνει να χάσουν κιλά αμέσως χωρίς να στερηθούν τίποτα. Πολλές φορές μάλιστα πέφτουμε στη παγίδα της παραπληροφόρησης και των ανορθόδοξων διαίτων. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει τέτοια δίαιτα ή χάπι. Διαφορετικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας θα είχε λυθεί μέχρι τώρα. Ας μην ξεχνούμε πως το πρόβλημα της παχυσαρκίας βρίσκεται παντού και τα ποσοστά του παχύσαρκου κόσμου συνεχώς ανεβαίνουν ανά το παγκόσμιο. 

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με άσκηση είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του βάρους μας. Οι γνώσεις για τη σωστή διατροφή είναι το κλειδί που ανοίγει τη πόρτα για τη καλύτερη υγεία. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως το φαγητό επηρεάζει τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Οι έξι θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη, το λίπος, το νερό, οι βιταμίνες, και τα μέταλλα.  

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony