Fitness

Η διατροφή των παιδιών – πώς να αποφύγουμε τυχόν λάθη! (μέρος 1)

inShape Team 01 Οκτωβρίου 2015
Η διατροφή των παιδιών – πώς να αποφύγουμε τυχόν λάθη! (μέρος 1)

Δεν είναι λίγα τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή του παιδιού μας, άλλα σοβαρότερα, άλλα μικρότερης σημασίας. Πολλά από αυτά ξεκινούν από τις συμβουλές των γιαγιάδων, άλλα από το φόβο μας ότι το παιδί δεν θα φάει αυτά που πρέπει, αν δεν το πιέσουμε, κι άλλα από λανθασμένες πληροφορίες που έχουμε πάρει. Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο γνωστές συνήθειες των γονιών, για το αν είναι σωστές ή λάθος και γιατί, καθώς και για το τι μπορούμε να κάνουμε.

1. «Ψωμί με βούτυρο ή βούτυρο με ψωμί;»

Mία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι στο πρωινό ή στο απογευματινό είναι σωστή επιλογή. Aς μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται απαραιτήτως το λίπος και ειδικά τη χοληστερίνη στις μικρές ηλικίες, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Βέβαια, λέμε «όχι» στην υπερβολή, ιδιαίτερα στα λίπη, οπότε λέμε «όχι» και στο... βούτυρο με ψωμί. Ένα κουταλάκι βούτυρο την ημέρα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

2. «Λιώνω τα λαχανικά και τα φρούτα για να τα φάει»

Πρόκειται για ένα συχνό λάθος, που μειώνει τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών. Aκόμη, με αυτό τον τρόπο το παιδί, εκτός από τις βιταμίνες, το νερό και τις φυτικές ίνες των φρούτων, παίρνει πολλή ζάχαρη (κάθε μερίδα φρούτου περιέχει περίπου 4 κουταλάκια ζάχαρη στη φυσική της όμως μορφή). Ένα φρούτο καθαρισμένο είναι προτιμότερο.

3. «Οι τηγανητές πατάτες ταιριάζουν με όλα!»

Oι τηγανητές πατάτες δεν είναι απαγορευμένο τρόφιμο, ούτε το τηγάνισμα είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος, φτάνει να μη γίνεται καθημερινά. Είναι ωστόσο διατροφικό λάθος να δίνουμε στο παιδί τηγανητές πατάτες κάθε μέρα. H ποικιλία στη διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τα παιδιά.

4. «Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο είναι απαραίτητο»

Tο γάλα είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα (περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνη C και σίδηρο), ιδίως για τα παιδιά, και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Aν λοιπόν το παιδί έχει πιει 1-2 ποτήρια στη διάρκεια της ημέρας, είναι λάθος να το πιέσουμε να πιει κι άλλο μετά το βραδινό φαγητό. Tο γάλα μαζί με ένα «γλυκό» ψωμί είναι ιδανικός συνδυασμός για το πρωινό ή το απογευματινό του.

5. «Aν πιει έτοιμο χυμό είναι το ίδιο με το φυσικό»

Mόνο στις περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε να δώσουμε φυσικό είναι δυνατό να προσφέρουμε στο παιδί χυμό του εμπορίου, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το φρεσκοστυμένο χυμό. Σε ένα πάρτι ή στο σχολείο, όμως, δεν βλάπτει να συνοδέψει το γεύμα του με έτοιμο χυμό.

6. «Γάλα με κάθε τρόπο»

Για να πιουν το γάλα τους, προσθέτουμε κακάο ή το σερβίρουμε με σοκολατούχα δημητριακά. Δεν γνωρίζουμε όμως ότι το κακάο δεν αφήνει ένα μέρος του ασβεστίου του γάλακτος να απορροφηθεί. Μια εναλλακτική λύση είναι να του προσφέρουμε το απαιτούμενο ασβέστιο με ένα γιαούρτι, ένα μικρό κομμάτι φέτα ή γραβιέρα.

7. «H σοκολάτα απαγορεύεται»

Δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί. Εξάλλου, οι απαγορεύσεις, όπως ακριβώς και η πίεση, φέρνουν σχεδόν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Επιτρέπουμε λοιπόν στο παιδί να φάει μία σοκολάτα, αντί για σνακ, κάποιες φορές, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος. Προτιμότερη είναι η κουβερτούρα, επειδή έχει λιπαρά που μεταβολίζονται, όπως τα «καλά» λιπαρά του ελαιόλαδου.

Συνεχίζεται…

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony