Nutrition

Τροφές για γερό οργανισμό και καλλίγραμμο σώμα

inShape Team 11 Μαΐου 2013
Τροφές για γερό οργανισμό και καλλίγραμμο σώμα

Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μάς έχουν οδηγήσει σε μια διατροφή επιπόλαιη και βλαβερή για την υγεία μας. Είναι καιρός να σταματήσουμε τις κακές συνήθειες και να στραφούμε στις τροφές, που υπόσχονται μια μακροχρόνια, υγιή ζωή και μια όμορφη σιλουέτα. 

Καρπούζι                                                                    

Το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού, γεμάτο γεύση και δροσιά. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και βοηθά στη διατήρηση του βάρους. Αγνοούμε όμως τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες του, όπως οι βιταμίνες Α και C με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και το λυκοπένιο, τη φυσική ουσία που δίνει το υπέροχο κόκκινο χρώμα στο φρούτο, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρκινογένεση και τη δημιουργία της ωχράς κηλίδας. 

Αβοκάντο                                                                                                                                                                                            

Ο καρπός με τη βουτυρώδη γεύση είναι πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία σε αντίθεση με τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και ενισχύουν την καρδιά. Παρότι περιέχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φρούτα, τα ωφέλιμα συστατικά του ρυθμίζουν το μεταβολισμό και έχουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες. 

Γλυκοπατάτα                                                                                                                                                                                    

Με αμερικανική καταγωγή η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την κίνηση του εντέρου. Η γλυκοπατάτα, η οποία διαφέρει από την κοινή πατάτα, περιέχει λιγότερες θερμίδες, προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού και είναι ιδανική για χάσιμο βάρους.        

Σολομός                                                                                                                                                                                              

Ένα από τα ψάρια των επίσημων τραπεζιών, ο σολομός ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Μαγειρεμένος στον ατμό ή στο φούρνο είναι γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλές θερμίδες. 

Σμέουρα                                                                                                                                                                                            

Τα κόκκινα σμέουρα ή φραμπουάζ με τη γλυκόξινη γεύση είναι φρούτα με  υψηλή ζήτηση στην αγορά. Ένα χαμηλό σε θερμίδες επιδόρπιο με γιαούρτι και σμέουρα σε γλυτώνει από τον πειρασμό της ζάχαρης και σου προσφέρει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. 

Κρεμμύδι                                                                                                                                                                                        

Το κρεμμύδι εκτός από το υπέροχο άρωμα και τη νοστιμιά, που χαρίζει στην τροφή, έχει λίγες θερμίδες και δρα ευεργετικά στον οργανισμό μας, με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. 

Γιαούρτι                                                                                                                                                                                              

Το γιαούρτι, στραγγισμένο, αγελάδας ή πρόβειο, είναι βασικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Με 150 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το γιαούρτι συνδυάζεται υπέροχα με μέλι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και καταναλώνεται σαν συνοδευτικό με όλα σχεδόν τα φαγητά. Περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο και μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, συμβάλλοντας στη μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση. 

Κινόα                                                                                                                                                                                                    

Με ιστορικές ρίζες στα χρόνια των Ίνκας, οι σπόροι του φυτού κινόα σήμερα χρησιμοποιούνται στα εδέσματα διαφόρων εθνικοτήτων. Είναι πολύτιμοι για τον οργανισμό, αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ωμέγα 3, αμινοξέα και χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμιδική αξία.   
 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony