Τα περισσότερα άτομα, που ξοδεύουν πολλές ώρες στο γυμναστήριο, για να χάσουν βάρος ή να αποκτήσουν σφριγηλούς μύες, αποφεύγουν την κατανάλωση φαγητού αμέσως μετά το τέλος της εκγύμνασής τους, ενώ θα έπρεπε να κάνουν το ακριβώς αντίθετο.
Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπονητικής συνεδρίας το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια μηχανή συνεχούς παραγωγής ενέργειας, για να μπορέσει να αποδώσει. Οι αποθήκες γλυκογόνου στους μύες και το ήπαρ είναι αυτές οι οποίες παρέχουν το καύσιμο της ενέργειας, που χρειάζεται ο οργανισμός, για να μην εξασθενήσει.
Ωστόσο, είναι αναγκαία η ενυδάτωση του οργανισμού και ανατροφοδότηση των αποθηκών γλυκογόνου, προκειμένου να συνεχίσετε τη ρουτίνα εκγύμνασής σας και την επόμενη μέρα. Τροφές ή ροφήματα, που περιέχουν υδατάνθρακες ή πρωτεΐνη, όπως το γιαούρτι, η σοκολάτα και το χαμηλό σε λιπαρά γάλα είναι ιδανικά και πρέπει να λαμβάνονται στο χρονικό διάστημα των 15-30 λεπτών μετά την προπόνηση, τότε δηλαδή που το σώμα μας «διψά» περισσότερο για ενέργεια.
Η σημασία τους είναι μεγάλη, αφού η πρόσληψη υδατανθράκων στον οργανισμό μας εφοδιάζει τις αποθήκες γλυκογόνου με ενέργεια και τα αμινοξέα από τις ποσότητες της πρωτεΐνης, τα οποία θα απορροφηθούν, αναπλάθουν το μυϊκό ιστό, που καταστράφηκε για παραγωγή ενέργειας, και ενυδατώνουν τους μύες.
Ακόμη και αν η εξάσκησή σας πραγματοποιείται σε χαμηλή ένταση, το φαγητό μετά το τέλος της προπόνησης θα σας προκαλέσει το αίσθημα της πληρότητας και θα συγκρατήσει την όρεξή σας για το υπόλοιπο της ημέρας.