Nutrition

Καμπάνια μερίδας: Γιατί η ποσότητα μετρά!

inShape Team 16 Ιανουαρίου 2014
Καμπάνια μερίδας: Γιατί η ποσότητα μετρά!

Τι ονομάζουμε υγιεινή διατροφή;

Με τον όρο «Υγιεινή Διατροφή» εννοούμε τηνισορροπημένη κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η καθημερινή πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί σωστά.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο εξαρτάται από τηνηλικία, το φύλο και τη φυσική του δραστηριότητα.

Ομάδες τροφίμων

Επειδή όμως κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες πρέπει να γίνεται κατανάλωση φαγητών από όλες τις ομάδες τροφίμων:

 • Δημητριακά - Ψωμί
 • Γάλα και Γαλακτοκομικά
 • Κρέας – Ψάρι
 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Λίπη

Πυραμίδα διατροφής

Καθημερινά, είναι σωστό να γίνεται συνδυασμός τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα να μην υπερβαίνουμε τησυνιστώμενη κατανάλωση ανά ομάδα τροφίμων:

 • 4-6 μερίδες δημητριακά
 • 4+ μερίδες φρούτα και λαχανικά
 • 3 μερίδες γάλα/γαλακτοκομικά προϊόντα
 • 2 μερίδες κρέας, ψάρι, αυγό
 • Ένα ισορροπημένο γεύμα για να είναι πλήρες πρέπει να έχει την παρακάτω κατανομή των τροφίμων στο πιατο μας
 • 1/2 πιάτο σαλάτα ή λαχανικά (βραστά / σχάρας / φούρνου)
 • 1/4 πιάτο κρέας / γαλοπούλα / κοτόπουλο / ψάρι / τυρί / αβγό / γάλα / γιαούρτι
 • 1/4 πιάτο πατάτα / ψωμί / μακαρόνια / ρύζι / πιλάφι / κριθαράκι / κους κους

Ένα μεσαίο μήλο ισοδυναμεί με το μέγεθος μιας γροθιάς και παράλληλα με μια μερίδα φρούτου. Τα φρούτα έχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Εύκολος τρόπος να υπολογίζουμε τη συνιστώμενη μερίδα των υπόλοιπων φρούτων, είναι να τρώμε όσο το μέγεθος ενός μήλου, π.χ. 5-6 φράουλες, 1 ροδάκινο, 1 νεκταρίνι, 1 αχλάδι, 2-3 χρυσομηλα, 12-15 ρώγες σταφύλι, 10-12 κεράσια

Μισό φλιτζάνι πλιγούρι ή ρύζι ή μακαρόνια ή κριθαράκι ή κους-κους έχει περίπου 80Kcal, 3 γραμμάρια πρωτεΐνη και 1 γραμμάριο λίπος. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή συστήνει το ¼ του πιάτου να περιέχει αμυλούχες τροφές. Είναι καλό όμως, να μη συνδυάζουμε τις αμυλούχες τροφές μεταξύ τους, αφού αυτό, είναι πιθανό να έχει σαν αποτέλεσμα υπέρβαση της συνιστώμενης μερίδας της συγκεκριμένης ομάδας.

1 φέτα ψωμί = κινητό

Το ψωμί θεωρείται απαραίτητο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, αφού εκτός από τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις φυτικές ίνες, παρέχει στον οργανισμό υδατάνθρακες και πρωτεϊνη, θρεπτικές ουσίες υπεύθυνες τόσο για την ενέργεια όσο και την ανάπτυξηκαι δόμηση του μυϊκού ιστού. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν καλό να έχουμε υπόψη ότι 1 φέτα ψωμί ισοδυναμεί με ¼ πίτα κυπριακή ή ελληνική; ¼ φραντζολάκι μεγάλο ή ½ φραντζολάκι μικρό; 2-3 κράκερς; 1 παξιμάδι; 2-3 φρυγανιές.

85γραμμάρια = ποντίκι υπολογιστή

1 μεσαία πατάτα έχει περίπου το μέγεθος ενός ποντικιού υπολογιστή. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, τότε μπορούμε πιο εύκολα να διαλέξουμε από την αγορά πατάτες με το σωστό μέγεθος. Στα εστιατόρια, καταναλώνουμε τη μισή μέριδα από όση μας προσφέρουν, αφού συνήθως οι ποσότητες είναι υπερεκτιμημενες.

90γραμμάρια = εσωτερικό παλάμης

Ένα ισοδύναμο κρέας αντιστοιχεί με 30γραμμάρια. Παρ’ όλα αυτά, η συνιστώμενη μερίδα ισούται με το εσωτερικό της παλάμης, η οποία ισοδυναμεί με 90γραμμάρια. Το κρέας είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνης και σιδήρου. Συνιστούμε να γίνεται κατανάλωση άπαχων κρεάτων, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, ψάρι. Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε πρωτεϊνη είναι περίπου 0.8-1.0 γραμμάριο ανά κιλό βάρους. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι συνήθως καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα πρωτεϊνης από αυτή που χρειάζονται.

45γραμμάρια = 2 αλκαλικές μπαταρίες

Το τυρί και γενικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου και 3 μερίδες ημερησίως είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ενός μέσου ενήλικα. Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος είναι αναγκαία για την επαρκή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Από την ηλικία των 5 ετών και άνω, συστήνουμε την κατανάλωση προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, ούτως ώστε να περιορίσουμε την πρόσληψηκορεσμένων λιπαρών και συνεπώς την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony