Nutrition

Κρεατίνη: Πως δουλεύει, συστάσεις και ασφάλεια

inShape Team 05 Ιουλίου 2013
Κρεατίνη: Πως δουλεύει, συστάσεις και ασφάλεια

Ο καιρός που οι αθλητές αγωνίζονταν μόνο για μια καλή εμφάνιση και αθλητική άμιλλα έχει περάσει. Σήμερα το να κερδίσεις ένα παιχνίδι, μια κούρσα, ή μια μάχη είναι πολύ σημαντικό και αυτό πολλές φορές οδηγεί τους αθλητές, και όχι μόνο, στο να χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιείται συχνά από τον αθλούμενο κόσμο είναι η κρεατίνη.  Η κρεατίνη είναι γνωστή στο ότι βοήθα στην αύξηση της μυϊκής μάζας, καθυστερεί την κούραση, καίει το λίπος, και συντελεί στη καλύτερη απόδοση. Ας δούμε όμως πρώτα, πως λειτουργεί η κρεατίνη.

Ο πρώτος επιστήμονας που μίλησε για τη κρεατίνη ήταν ο Michel Eugene Chevruel (1786-1889) ο οποίος ανακάλυψε γύρω στο 1830 ότι τα ζώα που ήταν πιο ενεργητικά από τα αλλά είχαν περισσότερη κρεατίνη στους μυς τους. Έτσι συνέδεσε τη ποσότητα της κρεατίνης που βρίσκεται στους μυς με τα διάφορα επίπεδα άσκησης. Η κρεατίνη βρίσκεται φυσικά μέσα στο σώμα μας. Το 95% αυτής της κρεατίνης βρίσκεται στους μυς και το υπόλοιπο 5% μπορεί να βρεθεί στο συκώτι, εγκέφαλο, νεφρά και πάγκρεας. Η κρεατίνη είναι μέρος της φωσφοκρεατινης (PCr). Όταν η κρεατίνη είναι μέσα στο μυ, περίπου το 65% μεταλλάσσεται σε φωσφοκρεατινη η οποία ενεργεί σαν τη αποθήκη ενέργειας.

Την καταναλώνουμε καθημερινά με τη διατροφή μας αφού βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε φαγητά όπως τα κρέατα, ψάρι και γάλα. Επίσης μπορεί να δημιουργηθεί και από τα νεφρά και το συκώτι και μετά να ελευθερωθεί στο αίμα από όπου καταλήγει στους μυς. 

Από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα όσο αφορά αθλήματα σπριντ και δύναμης, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση δύναμης στους αθλητές που έπαιρναν συμπλήρωμα κρεατίνης. Εντούτοις, οι μελέτες που έγιναν πάνω σε αθλήματα μεγάλων αποστάσεων δεν έδειξαν σημαντική διαφορά. Αυτό μπορεί να είναι λόγω του ότι τα αθλήματα μεγάλων αποστάσεων βασίζονται περισσότερο στο λίπος σαν πηγή ενέργειας ενώ τα αθλήματα σπριντ βασίζονται στο σύστημα ATP/PCr.

Η χρήση κρεατίνης οδηγεί στη αύξηση του σωματικού βάρους (0.5 με 2 κιλά). Αυτή η αύξηση κιλών οφείλεται στην αύξηση των υγρών και της μυϊκής μάζας. Οι παρενέργειες της κρεατίνης δε έχουν αποδεικτεί αλλά η συχνή και υπερβολική χρήση της υπολογίζεται ότι κάνει ζημιά στο συκώτι και τα νεφρά. Επίσης μπορεί να φέρει μυϊκές κράμπες, αφυδάτωση και διάρροια.

Υπολογίζεται πως 20 γρ. κρεατίνης (creatine monohydrate), (5 γρ τέσσερις φορές τη μέρα) για πέντε με έξι μέρες μπορεί να φέρουν αύξηση μυϊκής μάζας. Αυτό ακολουθείται από 2 γρ κάθε μέρα έτσι ώστε να αναπληρώνεται το καθημερινό χάσιμο κρεατίνης. Δόσεις πάνω από 20 γρ τη μέρα δε έδειξαν σημαντική διαφορά αφού όταν η κρεατίνη φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο το υπόλοιπο χάνεται με τα ούρα.  Σημειώστε όμως πως αυτές οι συστάσεις αφορούν περισσότερο τους αθλητές σπριντ ή μικρών αποστάσεων. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η λήψη κρεατίνης σαν συμπλήρωμα θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να μην υπερβαίνει την ακίνδυνη για παρενέργειες δοσολογία. Επίσης δε θα πρέπει να λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι παρενέργειες σε χρόνια λήψη δεν είναι ακόμα γνωστές. 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony