Fitness

Λιπομέτρηση: Εφαρμόζοντας την αρχή KISS

inShape Team 03 Οκτωβρίου 2016
Λιπομέτρηση: Εφαρμόζοντας την αρχή KISS

Η λιπομέτρηση είναι μία εξέταση στην οποία μετριέται το σωματικό λίπος. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι λιπομέτρησης.

Ως φοιτητής είχα μετρηθεί με την πιο προηγμένη, που γίνεται στο μηχάνημα BOD POD. Επίσης υπάρχουν άλλες μέθοδοι με ακρίβεια όπως η DEXA και η μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο, οι οποίες και αυτές είναι αρκετά ακριβείς, ενώ οι περισσότερες ζυγαριές του εμπορίου έχουν αρκετά μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα. Σκοπός αυτού του post δεν είναι να αναλύσω την κάθε μέθοδο ξεχωριστά. Δεν θα απαντήσω στην ερώτηση “ποια λιπομέτρηση να κάνω” αλλά θα πάω ένα βήμα πίσω: “Χρειάζομαι να κάνω λιπομέτρηση;” ,”Θα με βοηθήσει μία λιπομέτρηση;” , νομίζω αυτά είναι πιο σημαντικά ερωτήματα. Είναι κοινό μυστικό πως πολλές ζυγαριές που διαθέτουν επιλογή για λιπόμετρηση έχουν αρκετό σφάλμα στις μετρήσεις τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορούν να αποπροσανατολίσουν από τις πιο εύκολες, και αντικειμενικές μεθόδους που, για κάποιον λόγο τον οποίο υποπτεύομαι, έχουν παραβλεφθεί.

Την εποχή πριν ο όρος “λιπομέτρηση” γίνει τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, υπήρχαν πολύ πιο απλές μέθοδοι αξιολόγησης του σωματικού λίπους. Απλές και αρκετά έγκυρες. Μία από αυτή είναι τα ρούχα μας. Τα ρούχα μας είναι το σημείο αναφοράς που δεν μπορεί ποτέ να πέσει έξω. Αν το παντελόνι μας σφίγγει την μέση δεν χρειαζόμαστε λιπομέτρηση για να μας πει πως πρέπει να χάσουμε λίπος. Αν μετά από λίγο καιρό το παντελόνι μας είναι χαλαρό δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Το παντελόνι μας είναι πάντα ένα μέτρο αναφοράς. Μία ακόμη μέθοδος παρατήρησης είναι η μέτρηση της μέσης. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η περιφέρεια της μέσης είναι εξίσου, αν όχι παραπάνω σημαντική από το βάρος.

Με αυτά κατά νου,  άτομα που επενδύουν αρκετή προσπάθεια στο γυμναστήριο, μπορούν να προχωρήσουν ακόμα περαιτέρω και να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό αρχείο προόδου. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι στο ίδιο σημείο και να καταγράφονται τα κιλά. Αυτός ο τρόπος μπορεί να φέρει στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία, όπως η μυική ανάπτυξη, η σωματική κούραση αλλά και η ψυχική διάθεση. Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις και πιο τεχνολογικά προηγμένες μέθοδοι, όπως το BOD POD, δεν μπορούν να απεικονίσουν την μεταμόρφωση ενός σώματος (και της ψυχολογίας του) σε ένα νούμερο. Ακόμα και χωρίς αρχείο φωτογραφιών ο καθρέφτης του μπάνιου είναι και αυτό ένα αξιόπιστο παρατηρητήριο προόδου.

Ένα άλλο μειονέκτημα της λιπομέτρησης είναι πως αυτός που την κάνει μπορεί να μην είναι ειλικρινής γιατί στην ουσία θα κρίνει και τον εαυτό του και τις οδηγίες που έχει δώσει στο άτομο που συμβουλεύει. Δεν θέλω να πω ότι αυτό συμβαίνει συχνά αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει.

Η μακροχρόνια συνέπεια σε ένα τρόπο ζωής είναι το βασικό συστατικό για την απώλεια λίπους και την καλή υγεία. Ένα πολύ βασικό και υποτιμημένο στοιχείο στην μακροχρόνια συνέπεια σε έναν τρόπο ζωής είναι η απλότητα. Με άλλα λόγια ο χρυσός κανόνας KISS ή “KEEP IT SIMPLE STUPID”.  Και μην νομίζετε ότι η αρχή KISS είναι “μπακαλίστικη”. Η αρχή KISS προήλθε από τον Kelly Johnson, επικεφαλής μηχανικό στην κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών. Όσο πιο πολύ υπεραναλύουμε και κουράζουμε δεδομένα μικρής σημασίας τόσο αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας και περνάμε στην “Παράλυση λόγω ανάλυσης”.

Συμπερασματικά, μία λιπομέτρηση είναι κυρίως χρήσιμη σε αθλητές που βρίσκονται σε χαμηλά ποσοστά λίπους, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, τις περισσότερες φορές αξιολογούν με ακρίβεια τον εαυτό τους μέσω του καθρέφτη. Αν δεν εμπίπτετε σε αυτήν την κατηγορία, δεν χρειάζεται να κάνετε λιπομέτρηση, μπορείτε να παρατηρήσετε την προσπάθεια σας μέσα από μεθόδους που είναι αξιόπιστες και απλές.

*του Ανδρέα Ζουρδού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony