Ξέρετε οτι η διατροφή μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο;
Έρευνες έχουν δείξει οτι ακόμα και συνηθισμένες τροφές, όπως το τυρί μπορεί να σχετίζονται με την πρόκληση έντονων πονοκεφάλων σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει λόγω της περιεκτικότητας τους σε τυραμίνη, που είναι μια χημική ουσία που ενοχοποιείται για την πρόκληση ενός είδους αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή κεφαλαλγίας όταν εισέλθει στον οργανισμό.
Υψηλά επίπεδα τυραμίνης βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα τεχνητής παλαίωσης ή σε τρόφιμα που αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως: διάφορα τυριά (π.χ. μπρι, τσένταρ και προβολόνε), τουρσί, στο σαλάμι και τα αλλαντικά.
Ακόμα, η χρόνια έλλειψη των απαραίτητων Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (ψάρια, λιναρόσπορο, αβοκάντο,καρύδια), τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου του αίματος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και εύκολα απορροφήσιμων υδατανθράκων (αμυλούχες τροφές, π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, τρόφιμα με αλεύρι, πατάτες, ρύζι) και ακατάστατες ώρες γευμάτων είναι παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση πονοκεφάλου. Έλλειψη σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β παίζουν επίσης αρνητικό ρόλο.
Επιπλέον, μερικές τροφές περιέχουν ουσίες, όπως οι ταννίνες (στο τσάι και στον καφέ), που φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν τη φλεγμονή σε αγγεία που με τη σειρά τους οδηγουν στην ημικρανία.
Τροφές που οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος, οδηγούν σε ορμονικές αλλαγές που και πάλι μπορούν να πυροδοτήσουν μια ημικρανία. Οι πιο συχνές τροφές που την πυροδοτούν είναι η σοκολάτα, η καφεΐνη, το κόκκινο κρασί.
Τι πρέπει να τρώω για να αποφύγω τον πονοκέφαλο;
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλ. όσα οδηγούν σε σταθερό σάκχαρο αίματος (λαχανικά, όσπρια, φρούτα), το ελαιόλαδο, όπως και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (πχ. Πράσινα λαχανικά, σπόροι όπως σουσάμι, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης) είναι ευεργετικές για την ημικρανία και βοηθούν στην πρόληψή της. Τακτά γεύματα και με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο οδηγούν σε σταθερό σάκχαρο αίματος και προσλαμβάνουν τόσο την ημικρανία όσο και άλλους πονοκεφάλους.
Προσπαθήστε λοιπόν να παρατηρήστε αν κάποιο τρόφιμο επηρεάζει τη συχνότητα ή την ένταση των πονοκεφάλων σας. Αυτό θα το πετύχετε ελαττώνοντας την ποσότητα του συγκεκριμένου τροφίμου ή αποφεύγοντας το τελείως για κάποιο διάστημα. Αν διαπιστώσετε ύφεση των πονοκεφάλων, τότε μάλλον βρήκατε τον ένοχο.