Πολλοί αναρωτιούνται αν το μέλι παχαίνει, αφού η γλυκιά του γεύση παραπέμπει σε γλυκιά «αμαρτία». Έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά; Πώς μπορεί να βοηθήσει το μέλι στην υγεία; Τελικά αξίζει τον κόπο να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το μέλι; Αυτά είναι μερικά απο τα πολλά ερωτήματικά που υπάρχουν γύρω απο το μέλι, και πιο κάτω θα σας δώσω τις απαντήσεις.
Το μέλι αποτελείται κυρίως από τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη, όπως ακριβώς και η ζάχαρη. Περιέχει περίπου 17% νερό και μικρές ποσότητες από γύρη, κερί και διάφορα μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Το μέλι συνίσταται κατά 82% από γλυκαντικές ουσίες ενώ η ζάχαρη κατά 99,98%.
Μία κουταλιά του γλυκού μέλι περιέχει 22 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης 16. Πώς γίνεται αυτό; Η θερμιδική αυτή διαφορά εξηγείται με βάση την υψηλότερη πυκνότητα του μελιού σε σχέση με αυτή της ζάχαρης.Τα 100 γραμμάρια ζάχαρης περιέχουν 380 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα μελιού περίπου 300, δηλαδή 27% λιγότερες. Το μέλι όμως είναι λίγο πιο γλυκό από τη ζάχαρη, έτσι, παρόλο που περιέχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, απαιτείται μικρότερη ποσότητα για να αισθανθεί κανείς την ίδια γλυκιά γεύση.
Στην ερώτηση λοιπόν αν το μέλι παχαίνει, η απάντηση είναι οτι εξαρτάται απο την ποσότητα στην οποία καταναλώνεται.
Όσο για το αν αξίζει τον κόπο να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το μέλι, η απάντηση είναι οτι το μέλι σίγουρα είναι καλύτερη επιλογή. Παρόλο που θερμιδικά δεν διαφέρουν ιδιάιτερα, η ζάχαρη είναι τροφή χωρίς θρεπτικά συστατικά, ενώ στο μέλι έχουν αναγνωριστεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες.
Συγκεκριμένα, περιέχει σε μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε, που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Εχει ακετυλοχολίνη, που αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς σου, ενώ δύο ένζυμα, η καταλάση και η υπεροξειδάση, προσθέτουν στο μέλι αντισηπτικές ιδιότητες έτσι εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών και είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.
Το μέλι αποτελεί σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχει πρεβιοτικές ουσίες, που αποτελούν τροφή για την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο. Αν όμως έχεις κακή πέψη, το μέλι μπορεί να σου προκαλέσει σχηματισμό υπερβολικής ποσότητας οξέων στο στομάχι, με επακόλουθο εντερικές διαταραχές και διάρροια.
Ακόμα:
Σε γενικές γραμμές τόσο το μέλι όσο και η ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες. Μπορεί το μέλι να κατέχει ένα προβάδισμα στα θέματα θρεπτικής αξίας, η υπερβολική του όμως κατανάλωσή μπορεί να συνιστά κίνδυνο για την υγεία σας (πχ. σε διαβητικά και παχύσαρκα άτομα).