Nutrition

Τι είναι η λυκοπίνη και σε τι βοηθά;

inShape Team 16 Οκτωβρίου 2013
Τι είναι η λυκοπίνη και σε τι βοηθά;

Η λυκοπίνη είναι ένα αντιοξειδοτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για κάποιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιόπαθειες και διαβήτη. Οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι πολλές και σχεδόν όλες δείχνουν πως η κατανάλωση λυκοπίνης μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του ατόμου και ειδικά των γυναικών.

Η λυκοπίνη πέρα από την αντιοξειδοτική της ικανότητα είναι και χρωστική ουσία που δίνει στα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν ένα κόκκινο χρώμα. Για παράδειγμα, οι ντομάτες (το πιο πλούσιο φαγητό σε λυκοπίνη), το ροζ γκρειπφρουτ, το καρπούζι είναι φαγητά ψηλά σε περιεκτικότητα λυκοπινης. Η λυκοπίνη δεν παράγεται από τον οργανισμό μας, γι΄αυτό πρέπει να καταναλώνεται μέσα από το καθημερινό διαιτολόγιο μας.

Πολλές έρευνες έχουν γίνει χρησιμοποιώντας την λυκοπινη και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Σε μια εξάχρονη μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Harvard, η λυκοπινη βοήθησε στο να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του προστάτη.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν δίαιτες σε 47,000 άνδρες. Από τα 46 φρούτα και λαχανικά που καταναλώθηκαν μόνο οι ντομάτες, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα λυκοπινης, έδειξαν θετική σχέση στη μείωση του καρκίνου του προστάτη. Επίσης όταν η κατανάλωση ντομάτας ή άλλων προϊόντων που περιέχουν ντομάτα αυξήθηκε, τα επίπεδα λυκοπίνης αυξήθηκαν και ο κίνδυνος για τον καρκίνο του προστάτη μειώθηκε ακόμα περισσότερο.

Το 2002, συνεχίστηκε η μελέτη και επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα. Άλλα στοιχεία από το 1986 μέχρι το 1998 έδειξαν πως δυο ή περισσότερες μερίδες ντομάτας ή προϊόντα από ντομάτα είχαν θετική σχέση με μείωση 36% χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε σε γυναίκες, αυτή τη φορά, έδειξε πως η λυκοπίνη είχε θετική σχέση στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού καθώς και άλλων ειδών καρκίνου. Επίσης, άλλες μελέτες σε γυναίκες έδειξαν πως η κατανάλωση ντομάτας μείωσε τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και προβλήματα όρασης.

Για να πάρετε λοιπόν τα τόσα ωφελήματα της λυκοπίνης, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά φαγητά πλούσια σε λυκοπινη. Η ντομάτα ή τα προϊόντα πλούσια σε ντομάτα όπως ντοματοχυμοί αλλά και σπαγγέτι σος είναι οι καλύτερες πηγές λυκοπίνης. Συγκεκριμένα 1 φλυντ. σούπα ντομάτας περιέχει 24.8 mg λυκοπίνης, ½ φλυντ. σπαγγέτι σος περιέχει 19.4 mg, 2 κουταλιές κετσαπ περιέχει 5.1 mg, 1 φλυντ. καρπούζι περιέχει 7.8 mg, 1 φρέσκια ντομάτα περιέχει 3.7 mg και ½ φλυντ. ροζ ή κόκκινο γρειπφρουτ περιέχει 1.8 mg.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony