Nutrition

Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome, NES)

inShape Team 17 Ιανουαρίου 2014
Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome, NES)

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για μία νέα διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα κυρίως σε νεαρά άτομα: Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome).

Η πρώτη περιγραφή έγινε από τον Καθηγητή Al. Stunkard, το 1955, ο οποίος βασίστηκε σε κλινικές παρατηρήσεις διατροφικών διαταραχών σε μια ομάδα νοσηρά παχύσαρκων ασθενών που επιδίωκαν θεραπεία για τον έλεγχο βάρους. Η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό αγγίζει το 1,5%, αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό (9-27%) παχύσαρκα άτομα και αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Το σύνδρομο της νυχτερινής πρόσληψης τροφής είναι μία διατροφική διαταραχή  με κύρια χαρακτηριστικά:

 • την πρωινή ανορεξία
 • την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες
 • την αυπνία
 • τις νυχτερινές αφυπνίσεις, που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής
 • το συναίσθημα της έντονης θλίψης

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνδρομο αυτό, η λήψη ενέργειας μειώνεται στο πρώτο μισό της ημέρας και αυξάνεται πολύ στο δεύτερο μισό, έτσι ώστε ο ύπνος πολλές φορές διακόπτεται από την πρόσληψη τροφής. Σε πρόσφατη μελέτη αναφέρθηκε η κατανάλωση του 40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και το υπόλοιπο 60% τις βραδινές ώρες. Έτσι συχνά συσχετίζεται με διαταραχές του ύπνου καθώς και με άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Συχνότερο είναι το φαινόμενο, σε περιόδους έντονου στρες.

Ο συνδυασμός της διαταραχής πρόσληψης τροφής, της διαταραχής ύπνου και της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης, αποτελούν πρόδρομες καταστάσεις που οδηγούν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Σε αυτό το σύνδρομο, η σύσταση των βραδινών γευμάτων αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (περίπου 65%) και πρωτεΐνες σε μια αναλογία 7:1. Αυτή η αναλογία των θρεπτικών συστατικών, προάγει την προώθηση τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και τη μετατροπή της σε σεροτονίνη, ουσία με σημαντικές ιδιότητες κατά της αϋπνίας, ενώ προκαλεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Επιπρόσθετα, φαίνεται να επηρεάζεται και ο μεταβολισμός της μελατονίνης και της κορτιζόλης, από τη συγκεκριμένη αναλογία.

Δυστυχώς, το σύνδρομο αυτό είναι κλινικά σημαντικό λόγω της συσχέτισής του με την παχυσαρκία. Τουλάχιστον τα μισά από τα άτομα με το σύνδρομο αυτό, αναφέρουν φυσιολογικό σωματικό βάρος πριν την εμφάνιση του συνδρόμου.

Γενικά, τα άτομα που διακατέχονται από το Σύνδρομο Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής πάσχουν από διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς και χρειάζονται άμεσα τη βοήθεια των ειδικών. Τα θεραπευτικά προγράμματα πρέπει να στηρίζονται κυρίως στην τροποποίηση της συμπεριφοράς, ενώ συνδυάζονται ταυτόχρονα με κατάλληλη διαιτητική οδηγία.

Αν νομίζετε ότι πάσχετε απο το Σύνδρομο Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής αυτές είναι  μερικές  διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του συνδρόμου αυτού:

 • Μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να καλύπτεται το αίσθημα της πείνας, να επέρχεται γρήγορος κορεσμός
 • Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, φρούτα) για να μεινώνονται οι λιγούρες.
 • Αυξημένη κατανάλωση νερού
 • Μην φορτώνεις το ψυγείο και τα ντουλάπια σου με τρόφιμα πειρασμούς.
 • Κράτησε ένα ημερολόγια διατροφής με την ώρα, την ποσότητα και τις σκέψεις που έχεις πριν και αφού φας.
 • Βάλε πρόγραμμα στα γεύματα της ημέρας και μην παραλείπεις για κανένα λόγο το πρωινό.
 • Προσεκτική επιλογή τροφίμων: στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν περισσότερο τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες που αποδίδουν γρήγορα ενέργεια και  κορεσμό, έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
 • Ενα ελαφρύ σνακ πριν τον ύπνο: ένα ποτηρι γάλα ή γιαουρτι με μέλι, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα της νυχτερινής υπερφαγίας.
 • Αν τύχει να ξυπνήσεις στη μέση της νύχτα, μην σηκωθείς από το κρεβάτι αμέσως. Δοκίμασε να ηρεμήσεις και να πέσεις πάλι για ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση αν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να αποβάλεις την επιθυμία σου για φαγητό την νύχτα, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε εγγεγραμένο ειδικό ψυχολόγο.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony