Fitness

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματήσεις την ποδηλασία!

inShape Team 08 Σεπτεμβρίου 2015
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματήσεις την ποδηλασία!

Τα οφέλη από μια καλή βόλτα με το ποδήλατο είναι ορατά άμεσα. Μέσα σε 24 ώρες, η αρτηριακή πίεση πέφτει, το σάκχαρο στο αίμα βελτιώνεται, ο μεταβολισμός αυξάνεται και, το βασικότερο, η διάθεση ανεβαίνει. Όσο περνάει ο καιρός, τα οφέλη αυξάνονται καθώς γινόμαστε πιο υγιείς, πιο γρήγοροι, πιο fit! Σίγουρα βέβαια όλοι χρειαζόμαστε και μία μέρα ανάπαυσης που και που, αλλά σε περίπτωση που αυτή η μέρα γίνει δύο μέρες, τρεις μέρες, μία εβδομάδα, ένας μήνας όλα αυτά για τα οποία δουλέψαμε σκληρά μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε ένα βράδυ! Παρακάτω θα βρείτε αρκετούς λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχίσετε τις τακτικές προπονήσεις σας.

Τη μέρα που θα σταματήσετε λοιπόν το ποδήλατο

Η διάθεσή σας θα πέσει κατακόρυφα. Λίγα λεπτά αφού ξεκινήσουμε οποιοδήποτε είδος άσκησης η νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο αυξάνεται, βελτιώνοντας έτσι την εγκεφαλική μας λειτουργία και κατ’επέκταση τη διάθεσή μας. Ο J. David Glass, ερευνητής χημείας του εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο Kent State, αναφέρει ότι το λεπτό που τα ποντίκια του εργαστηρίου του ανεβαίνουν στους τροχούς τους και αρχίζουν να τρέχουν, σημειώνουν 100-200% αύξηση σεροτονίνης, το ίδιο χημικό συστατικό που βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον προστατεύει από την κατάθλιψη. Σε περίπτωση λοιπόν που στερήσετε από τον οργανισμό σας αυτή τη δραστηριότητα θα δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει προς το χειρότερο, ειδικά σε μία μέρα που περιλαμβάνει άγχος, κούραση και επιτακτική ανάγκη για χαλάρωση.

Ο μεταβολισμός σας, από την άλλη, παρουσιάζει στασιμότητα. Η ποδηλασία αυξάνει τον μεταβολισμό σας πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την καθιστική ζωή που μπορεί να κάνετε. Με κάθε ώρα προπόνησης που χάνετε, κερδίζετε 400 με 500 θερμίδες, οι οποίες μεταφράζονται σε ένα κιλό λίπους μέσα σε μία εβδομάδα.

Μία εβδομάδα αφού σταματήσετε το ποδήλατο

Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται. Η αερόβια άσκηση, όπως είναι το ποδήλατο, προτρέπει το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας πιο ανεκτικά σε διάφορες καταστάσεις. Διοχετεύει επίσης μεγάλα ποσά αίματος στο κυκλοφοριακό σας σύστημα, κάτι που συμβάλλει στο να παραμείνουν οι φλέβες και οι αρτηρίες του σώματός σας εύκαμπτες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα όταν ξεκινάς και όταν σταματάς. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα η τακτική ποδηλασία μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή σας πίεση σε 8 διαστολική και 10 συστολική μέσα σε ένα μήνα. Αρχίζει να ανεβαίνει ξανά ακριβώς μετά από μία εβδομάδα μακριά από τη σέλα και έτσι επιστρέφετε ξανά στο σημείο από το οποίο ξεκινήσατε δύο εβδομάδες πριν.

Το σάκχαρο στο αίμα σας αυξομειώνεται. Όταν κάνετε ποδηλασία τακτικά, οι μύες σας απορροφούν όλη τη ζάχαρη που εισέρχεται στο αίμα σας μετά το φαγητό, προκειμένου να αποθηκεύσουν ενέργεια για αργότερα. Ύστερα από μόλις 5 μέρες διακοπής της ποδηλασίας, όλη αυτή η ζάχαρη μένει στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και διαβήτη με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Medicine & Science in Sports & Exercise». Επιπλέον, τα ένζυμα που απομακρύνουν το λίπος και τη ζάχαρη από το κυκλοφοριακό σας σύστημα, σταματούν να λειτουργούν όταν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας καθιστοί με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά

Πείτε αντίο στον όγκο του αίματος! Η συχνή ποδηλασία αυξάνει τον όγκο του αίματος στο σώμα καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο που μεταφέρει. Μετά από μόλις δύο έως τέσσερις εβδομάδες μακριά από το ποδήλατο, ο όγκος του αίματος πέφτει σχεδόν 10%. Ο όγκος των παλμών σας (η ποσότητα του αίματος που μπορεί να ωθήσει η καρδιά σας προς τα έξω ανά παλμό) πέφτει 12%. Τα μιτοχόνδρια σας, τα οποία ενεργούν ως καμίνια παραγωγής ενέργειας, αρχίζουν να συρρικνώνονται λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Περισσότερο από ένα μήνα αργότερα

Καθώς ο μεταβολισμός σας και η δραστηριότητα καύσης του λίπους των μυών ελαττώνονται, τα αποθέματα λίπους σας αυξάνονται. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Strength and Conditioning Research» διαπίστωσε ότι οι κολυμβητές που σταμάτησαν τις προπονήσεις τους για 5 εβδομάδες έβαλαν κιλά, μεγάλωσε η περιφέρειά τους και το σωματικό τους λίπος αυξήθηκε κατά 12%.

Χρόνια αργότερα

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο δίδυμα αδέρφια τα οποία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια ανακάλυψε ότι όταν το ένα από τα δύο αδέρφια σταμάτησε να αθλείται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσίασε μεγάλες διαφορές στην υγεία του σε σχέση με τον αδερφό του. Συγκεκριμένα, ήταν περισσότερο αδύναμος, είχε περίπου επτά κιλά περισσότερο σωματικό λίπος, μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη και λιγότερη φαιά ουσία από τον αδερφό του.

Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα επαναφοράς από την άσχημη αυτή κατάσταση που προκύπτει από έλλειψη τακτικής άθλησης. Μελέτες έχουν δείξει πως μία καλή βόλτα με το ποδήλατο μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καλή φυσική κατάσταση που αποκτήσατε μετά από κόπο!

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony