Fitness

Βάρη στην παιδική και εφηβική ηλικία

Ανδρέας Ζαχαρίου 07 Απριλίου 2014
Βάρη στην παιδική και εφηβική ηλικία

Ένας μύθος που κυριαρχεί μέχρι σήμερα “τα βάρη σταματούν την ανάπτυξη στα παιδιά”. Ως αθλητικός επιστήμονας θα σας αποδείξω μέσω της ανατομίας και της εργοφυσιολογίας πως τα παιδιά πρέπει να εκγυμνάζονται με τα βάρη.  

Καταρχάς όταν εισέρχεται ένα παιδί με τον γονέα του στο ολιστικό μου κέντρο τους παραχωρώ εξατομικευμένη συνέντευξη για διάφορα θέματα.

Στους πλείστους ανθρώπους όταν ακούνε την λέξη δύναμη τους έρχεται η εικόνα βάρη. Για να αυξηθεί η δύναμη ενός παιδιού δεν χρειάζεται μόνο τα βάρη, αλλά στην παιδική ηλικία γίνεται μέσα από παιγνιώδης ασκήσεις. Επίσης, η καλύτερη μέθοδος προπόνησης που βελτιώνει τη δύναμη στην ηλικία των 8 και 10 χρονών είναι η κυκλική προπόνηση για να αναπτύξουν συνολικά το μυϊκό τους σύστημα.

Σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών για να βελτιωθεί η δύναμη γίνεται με ασκήσεις με το ίδιο το βάρος του σώματος του παιδιού.

Σε παιδιά ηλικίας 14-16 χρονών αρχίζει η δεύτερη φάση της εφηβείας και η επιβάρυνση στα βάρη γίνεται με πρόσθετο βάρος.

Ας δούμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην προπόνηση δύναμης για τα παιδιά. Κάθε πρόγραμμα και οι επιλογές των ασκήσεων πρέπει να γίνονται σωστά για το λόγο ότι η ακατάλληλη προπόνηση δύναμης με όργανα εμφανίζει διάφορους κινδύνους τραυματισμού στο κινητικό του σύστημα, διότι δεν έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Επίσης οι υπερβολικές επιβαρύνσεις της σπονδυλικής στήλης με λανθασμένη εκτέλεση της τεχνικής πρέπει να αποφεύγονται. 

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχουμε σε αυτές τις ηλικίες ότι οι διαφύσεις και επιφύσεις οδηγούν σε σοβαρό κίνδυνο κατά τις μεγάλες πιέσεις

Σύμφωνα με την εργοφυσιολογία, κατά τη φάση ανάπτυξης στα παιδιά που ασκούνται για την δύναμη είτε στην παιδική ή στην εφηβική ηλικία η ανατομική τους ανοχή δεν είναι η ίδια με τους ενήλικες, το αναφέρω αυτό γιατί αν δούμε τα οστά είναι πολύ εύκαμπτα, επίσης οι τένοντες δεν είναι σταθεροί.

Εάν το παιδί προπονείται για δύναμη με την ορθή μέθοδο, τότε προκαλεί θετικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα:

  • Στην ανάπτυξη της δύναμης του, χωρίς να αυξάνεται η διατομή του μυός. 
  • Δύσκολα τραυματίζεται
  • Αύξηση μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας
  • Μείωση λίπους στο οργανισμό
  • Βελτίωση της στάσης του σώματος
  • Οι μυς του όταν έχουν δύναμη και αντοχή δεν θα κουραστούν εύκολα σε αντίθεση με κάποιον που δεν είναι γυμνασμένος
  • Βελτίωση αναερόβιου έργου

 
    

 

 

 

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony