Nutrition

Οι ευεγερτικές ιδιότητες της κανέλας

inShape Team 05 Δεκεμβρίου 2014
Οι ευεγερτικές ιδιότητες της κανέλας

Η κανέλα είναι μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia, γνωστό και ως Κασσιά. 

Η κανέλα που χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό είναι ο φλοιός των νεαρών βλαστών του φυτού. Δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση σε φαγητά και γλυκά, αλλά πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία μπορεί να είναι μέχρι και θεραπευτική. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη τη κινναμαλδεΰδη (cinnamaldeyde).

Πώς μας ωφελεί 

ŒΗ κινναμαλδεΰδη έχει μελετηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Διάφορα συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.ά.  

Η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 

Δύο κουταλιές κανέλα μάς προμηθεύουν το 38% του μαγγανίου, το 10% των φυτικών ινών, το 9,6% του σιδήρου (σε όχι όμως καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6% του ασβεστίου που ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά. 

Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η κανέλα καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Μια νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου δείχνει πως η λήψη ημερήσιας δόσης δύο γραμμαρίων κανέλας, για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. 

Άλλες ιδιότητες της κανέλας

  • Εμπλουτίζει την άμυνα του οργανισμού, γιατί είναι πλούσια  σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βιοφλαβονοειδή)    
  • Αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο ενισχύοντας τη μνήμη 
  • Υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης
  • Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  • Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων
  • Δρα κατά της δυσκοιλιότητας

Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε ξύλα (στικ) για χρήση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να βρείτε και φαρμακευτικά σκευάσματα κανέλας (π.χ. σταγόνες, κάψουλες για πεπτικά προβλήματα κ.λπ.).

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony