Fitness

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη

inShape Team 16 Αυγούστου 2016
Αλκοόλ και εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει φυσικές και διανοητικές ατέλειες γέννησης. Στην πραγματικότητα, κανένα επίπεδο χρήσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές γι’ αυτό θα ήταν ωφέλιμο για τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν να καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα οινοπνεύματος, συμπεριλαμβανομένου μπύρα, κρασί και οποιοδήποτε σκληρό ποτό.

Ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει το αλκοόλ για το μωρό μου;

Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει, το οινόπνευμα περνά γρήγορα μέσω του πλακούντα στο έμβρυό της. Στο ανώριμο σώμα του αγέννητου μωρού, το οινόπνευμα μεταβολίζεται πιο αργά απ' ό,τι στο σώμα ενός ενηλίκου ανθρώπου. Κατά συνέπεια, το επίπεδο οινοπνεύματος του αίματος του μωρού μπορεί να είναι ακόμα πιο υψηλό και μπορεί να παραμείνει ανυψωμένο περισσότερο από το επίπεδο στο αίμα της μητέρας.

Αυτό μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει την υγειά του βρέφους στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Η κατανάλωση του οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει διάφορες ατέλειες γέννησης, που κυμαίνονται από ήπιες ως περίπλοκες.

Αυτές οι ατέλειες περιλαμβάνουν τη διανοητική καθυστέρηση, συναισθηματικά και συμπεριφοριστικά προβλήματα και ανωμαλίες στη λειτουργία και το σχηματισμό της καρδιάς, του προσώπου και άλλων οργάνων.

Ο όρος «εμβρυϊκή αναταραχή φάσματος οινοπνεύματος» (fetal alcohol spectrum disorder) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πολλά προβλήματα που συνδέονται με την έκθεση στο οινόπνευμα πριν από τη γέννηση. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το «εμβρυϊκό σύνδρομο οινοπνεύματος» (fetal alcohol syndrome FAS ), ένας συνδυασμός φυσικών και διανοητικών ατελειών γέννησης. Σε αντίθεση με τα όσα οι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκυμονούσες μητέρες μέχρι και σήμερα, οι εκπρόσωποι της εκστρατείας που ονομάζεται «Fetal Alcohol Spectrum Disorder Campaign», δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ θέτει το έμβρυο σε μεγάλο κίνδυνο.

Η κατανάλωση οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της αποβολής, του χαμηλού βάρους γέννησης και θνησιμότητας.

Μια βρετανική μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν καταναλώσει πέντε ή περισσότερα ποτά εβδομαδιαίως ήταν τρεις φορές πιθανότερο να έχουν ένα θνησιγενές μωρό από τις γυναίκες που είχαν καταναλώσει λιγότερο από ένα ποτό εβδομαδιαίως.

Όταν το αλκοόλ κυκλοφορεί στη ροή του αίματος ενός βρέφους παρεμβαίνει στην εξέλιξη του σε πολλά σημεία. Το υψηλό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ από τη μητέρα μπορεί να μειώσει το ποσοστό μεταφοράς τροφών και οξυγόνου, ουσίες που μεταφέρονται στο βρέφος μέσω του πλακούντα, όπως και να αυξήσει τα επίπεδα των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών του οξυγόνου.

Επιφέρει διαταραχές στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων προκαλώντας πρώιμο θάνατο, αποτρέποντας την γέννηση νέων κυττάρων και τροποποιώντας τη δομή και την τοποθέτηση των ήδη υπαρχόντων.

Όσον αφορά στα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία συνάψεων αλλά και του προστατευτικού καλύμματος της μυελίνης, όπως επίσης να παρέμβει στη δράση των νευροδιαβιβαστών.

Συστάσεις κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όπως αναφέραμε και αρχικά, κανένα επίπεδο κατανάλωσης του οινοπνεύματος δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το εμβρυϊκό σύνδρομο οινοπνεύματος εμφανίζεται συνήθως στα νεογέννητα των γυναικών που είναι αλκοολικοί ή κάνουν χρόνια χρήση οινοπνεύματος. Επίσης, κάποια προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν στα μωρά των γυναικών που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές ρίχνουν μια πιο στενή ματιά στα αποτελέσματα της μέτριας και ελαφριάς κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι τα 14 χρονών παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωσαν αλκοόλ σε ελάχιστο βαθμό όπως ένα ποτό εβδομαδιαίως ήταν σημαντικά κοντύτερα, πιο αδύνατα και είχαν μια μικρότερη περιφέρεια κεφαλής (ένας πιθανός δείκτης του μεγέθους εγκεφάλου) από τα παιδιά των γυναικών που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια άλλη μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι 6 και 7 χρονών παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν καταναλώσει μικρές ποσότητες αλκοόλ όπως ένα ποτό εβδομαδιαίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιθανότερο να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικές και εγκληματικές συμπεριφορές από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατανάλωσαν οποιοδήποτε οινόπνευμα, περισσότερες από τρεις φορές εβδομαδιαίως ήταν πιθανό να καταδείξει εγκληματικές συμπεριφορές.

Άλλοι ερευνητές εκθέτουν προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης στα παιδιά που εκτίθενται στη μέτρια κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων προσοχής και μνήμης, την υπερδραστηριότητα, τις φτωχές κοινωνικές και δεξιότητες επικοινωνίας, τα ψυχιατρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων των αναταραχών διάθεσης) και τη χρήση οινοπνεύματος και ναρκωτικών.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού ή απλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα ή δύο ποτά, είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μιλήστε με το γιατρό σας ή απευθυνθείτε σε κάποια ομάδα βοήθειας εξαρτημένων ατόμων από το ποτό.
Μπορεί εύκολα πλέον να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η αποφυγή ορισμένων συνηθειών μας για κάποιους μήνες για να φέρουμε στον κόσμο υγιή και αρτιμελή παιδιά.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony