Nutrition

Χριστουγεννιάτικος οδηγός για υγιεινές γιορτές

inShape Team 20 Δεκεμβρίου 2013
Χριστουγεννιάτικος οδηγός για υγιεινές γιορτές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε το ημερολόγιό σας και να σημειώσετε όλα τα πάρτι, δείπνα και γιορτές στα οποία είστε καλεσμένοι.

Κοιτάξτε το μήνα και παρατηρήστε πόσες μέρες και πόσες φορές τη μέρα θα παρευρεθείτε σε Χριστουγεννιάτικες γιορτές.  Αν έχετε μόνο μια ή δυο υποχρεώσεις, δεν έγινε και κάτι τραγικό, αλλά αν έχετε αρκετές συνεχόμενες ή ακόμα πολλές την ίδια μέρα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες στρατηγικές, διαφορετικά θα υποστείτε τις συνέπειες ανεβαίνοντας στη ζυγαριά.

 1. Συνεχίστε το καθημερινό πρόγραμμα άσκησης σας.  Αυτό μπορεί να σημαίνει να ανεβαίνετε στο δρόμο ή στο ποδήλατο πρωί πρωί, αλλά θα αξίζει τον κόπο.  Οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στους μηρούς και στη μέση αργότερα.
 2. Τρώτε με μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.  Μην παραλείπετε γεύματα.  Παράληψη γευμάτων επειδή πρέπει να παρευρεθείτε σε ένα πάρτι αργότερα, οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού.  Αυτή η τακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά αν πάτε σε κοκτέιλ πάρτι, όπου σερβίρονται  μόνο ορεκτικά και γλυκά.  Μια μικρή τυρόπιτα σας προμηθεύει με πάνω από 100 θερμίδες.  Αν προσθέσετε και μια χούφτα ξηρούς καρπούς, μερικά πατατάκια και συνοδευτική σάλτσα, λίγα μπισκότα και 1-2 κοκτέιλ έχετε πλέον ξεπεράσει τις 1000 θερμίδες!
 3. Τρώτε άφθονες φρέσκες πράσινες σαλάτες με πολλά λαχανικά και άφθονα φρούτα κατά τη διάρκεια της μέρας.  Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα καθαρής πρωτεΐνης όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, ή ψάρι για το μεσημεριανό σας.  Αφήστε το ψωμί και τα λιπαρά για το πάρτι.
 4. Παρατηρήστε το τραπέζι πριν να πάρετε το πιάτο σας.  Αποφασίστε τι θέλετε και πόσο πριν να βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας.  Καλό θα ήταν να αποφεύγατε το βοδινό με noodles «βουτηγμένο» σε σάλτσα με πολύ ψηλά λιπαρά και να προτιμούσατε το φρεσκοκομμένο βοδινό ρόστο με μια απλή σάλτσα.
 5. Χρησιμοποιήστε το μικρότερο πιάτο που υπάρχει και μην παραφορτώσετε το πιάτο σας.  Μπορείτε να σερβιριστείτε ξανά αργότερα αν ακόμα πεινάτε.
 6. Μην τρώτε απευθείας από το τραπέζι.  Τρώτε μόνο αυτά που βάζετε στο πιάτο σας.  Βρείτε ένα άνετο χώρο σε κάποιο άλλο δωμάτιο και καθίστε.  Τρώτε πολύ αργά, συζητώντας χαλαρά με τους φίλους και την οικογένεια σας.
 7. Αν δεν είστε σίγουροι για κάποιο φαγητό, σερβιριστείτε μόνο μια μικρή ποσότητα.  Θα αποφύγετε έτσι τις ανεπιθύμητες περιττές θερμίδες.
 8. Επιλέξετε ένα σκέτο κομμάτι κοτόπουλου, γαλοπούλας ή ψαριού, αντί κάποιο πλούσιο και κρεμώδης, αν μπορείτε.  Επίσης, περιορίστε στο ελάχιστο τις σάλτσες και τα πλούσια μείγματα τυριού.
 9. Αφότου έχετε επιλέξει το φαγητό σας, απομακρυνθείτε από το τραπέζι.  Πηγαίνετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο να καθίσετε, διαφορετικά αν δεν μπορείτε και πρέπει να παραμείνετε στο ίδιο δωμάτιο όρθιοι, γυρίστε την πλάτη σας στο φαγητό.  Ποτέ να μην αντικρίζετε την πληθώρα των απολαυστικών λιχουδιών, για να μην μπαίνετε σε πειρασμό.
 10. Αφαιρέστε το τηγανητό επικάλυμμα ή το δέρμα από το κοτόπουλο και προτιμήστε σαλάτες χωρίς μαγιονέζα.  Προσοχή στο τυρί και στα κράκερ.  Τέσσερις  κύβοι τυριού, περίπου στο μέγεθος τεσσάρων ζαριών, περιέχουν περίπου 100 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπος.  Έξι κράκερ βουτύρου περιέχουν περίπου 140 θερμίδες.  Αν συνδυαστούν, έχουν τις ίδιες θερμίδες και λίπος που περιέχει ένα μικρό μπράουνι (brownie) σοκολάτας.
 11. Περιορίστε το αλκοόλ, ειδικά αν θα οδηγήσετε.  Το αλκοόλ μπορεί να σας οδηγήσει είτε στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε στην επιλογή φαγητών που δεν σκοπεύατε να καταναλώσετε.  Επίσης προσοχή στα πλούσια κρεμώδη ποτά και μείγματα, αφού μπορεί να περιέχουν 250 με 500 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος τους.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony