Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από πιο απλές δομικές μονάδες: τα αμινοξέα. Όλες οι ζωικής προέλευσης τροφές,(κρέας, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά κ.ά.) είναι πρωτεϊνούχες τροφές.
Ωστόσο, τα αμινοξέα τα συναντάμε σχεδόν σε όλες τις τροφές, ζωικές και φυτικές. Η διαφορά με τις ζωικές τροφές, είναι πως στις φυτικές τροφές κάποιο/α αμινοξύ/έα ενδέχεται να απουσιάζει ή να βρίσκεται σε πολύ μικρή ποσότητα και ονομάζεται περιοριστικό αμινοξύ. Δεν έχουν όμως όλες οι κατηγορίες τροφών το ίδιο περιοριστικό αμινοξύ. Έτσι, με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών (πχ. όσπρια και δημητριακά) αλληλο-καλύπτονται και πετυχαίνουμε πλήρη κάλυψη πρωτεϊνών.
Κανένα πρόβλημα λοιπόν με όσους θέλουν να κόψουν/περιορίσουν το κρέας από τη διατροφή τους.