Τα μεταλλικά άλατα ταξινομούνται στις μικροθρεπτικές ουσίες και σε αντιθεση με τις μακροθρεπτικες ( πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπίδια) πρέπει να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες. Το σημαντικότερο είναι το κάλιο και το μαγνήσιο
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Κάλιο: μαζί με το νάτριο , εργάζεται σαν αντλία για να εισάγει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και για να απομακρύνει οτιδήποτε έχει απορριφτεί. Η έλλειψή του εξασθενεί τα κύτταρα και τα προσβάλλει με τοξικές ουσίες. Το κάλιο βοηθάει στη χημική ισορροπία οξύ-βάση του αίματος.
Πιθανή χρόνια έλλειψη του προκαλεί πνευματική και φυσική κόπωση, αϋπνία, υπέρταση, δυσκοιλιότητα και μυϊκές κράμπες.
Μαγνήσιο: από πολλούς θεωρείται θαυματουργό, λόγω της ιδιότητας του σαν ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό. Σε συνδυασμό με το ασβέστιο, ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς και όπως ο φώσφορος διατηρεί τα διαλύματα-την αποφυγή ιζημάτων και τον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς. Συνεισφέρει στην υγεία του νευρικού συστήματος και αυξάνει τν φυσική αντοχή. Είναι πολύ σημαντικό για τις φλέβες και τις αρτηρίες. Τις οποίες προστατεύει από την αθηροσκλήρωση. Η χρόνια έλλειψη του προκαλεί κόπωση, διάρροια, παραισθήσεις, πνευματική σύγχυση και είναι σημαντική η αύξηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της άθλησης.
Η ημερήσια ποσότητα καλίου για άνδρες και γυναίκες είναι περίπου 3γρ. , ενώ οι ανάγκες σε μαγνήσιο για την γυναίκα είναι 250mg και για τον άνδρα 350mg. αν οι τροφές μαγειρευτούν τότε τα μεταλλικά άλατα μειώνεται πάρα πολύ γιαυτό είναι σημαντικό τα τρόφιμα να καταναλώνονται φρέσκα ή ωμά ή να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο ανά 100γρ.
Τροφές πλούσιες σε κάλια ανά 100γρ.