Fitness

“Οδηγός επιβίωσης” της εγκύου για το Καλοκαίρι

inShape Team 13 Αυγούστου 2015
“Οδηγός επιβίωσης” της εγκύου για το Καλοκαίρι

Είναι πραγματικότητα πώς όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα της εγκύου. Στην κούραση και στην αδιαθεσία έρχονται να προστεθούν η δύσπνοια, οι ζαλάδες και οι αϋπνίες. Η έντονη ζέστη προκαλεί συχνά υπόταση που σε συνδυασμό  με τα κιλά της εγκυμοσύνης φέρνει έντονη εφίδρωση, δυσκολία στον ύπνο, πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και κράμπες. 

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε λοιπόν, τις δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα όταν αυτήν συνδυάζεται με τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες;

1. Δυσκολία στο ύπνο.

Για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στον ύπνο, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό περίπατο κατά τις βραδινές ώρες, λίγο πριν ξαπλώσετε, κι έπειτα να απολαύσετε ένα δροσερό μπάνιο. Επίσης, καλό είναι να τρώτε δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Το δείπνο σας πρέπει να είναι ελαφρύ και να συνοδεύεται από γάλα, τυρί ή γιαούρτι, αφού που το ασβέστιο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα διευκολύνει τον ύπνο.

2. Ζέστη.

Τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης εξαιτίας των μεγάλων ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό εμφανίζονται έντονες φαγούρες. Η ζέστη και ο ιδρώτας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τις κάνουν ακόμη εντονότερες. Μοναδική ανακούφιση και πάλι δεν είναι άλλη από ένα χλιαρό ντους και μια επάλειψη με κρέμα σώματος. Προτιμήστε τις φαρμακευτικές, άοσμες κρέμες και όχι αυτές του εμπορίου, που μπορεί να σας προκαλέσουν επιπρόσθετα δερματικά προβλήματα.

3. Κατακράτηση υγρών.

Το πρήξιμο που εμφανίζεται τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου των υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα. Η ορθοστασία και η κακή διατροφή επιδεινώνουν την κατάσταση. Επιπλέον, η ροή του αίματος είναι αυξημένη και όταν κάνει πολλή ζέστη το φαινόμενο αυτό εντείνεται. Στην περίπτωση που πονούν τα πόδια σας (εξαιτίας κάποιου οιδήματος), καλό είναι να ξεχάσετε την ορθοστασία και το αλάτι, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών. Τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι ανοιχτά και ελαφρά, για να αναπνέει το δέρμα. Αν νιώσετε κούραση, απλώστε τα πόδια ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Ένα μαξιλαράκι κάτω από τα πόδια θα σας βοηθήσει πολύ στην κυκλοφορία του αίματος.

4. Κράμπες.

Για τις κράμπες δεν ευθύνεται μόνο το υπερβολικό βάρος, αλλά και η κακή διατροφή. Τροφές που βοηθούν στην αποφυγή τους είναι τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες, τα γκρέιπ φρουτ, τα πορτοκάλια και το γιαούρτι.

5. Υπόταση.

Η υπόταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο. Δεν υπάρχει ωστόσο καμιά ανησυχία αν η πίεσή σας είναι χαμηλή. Μπορεί να ευθύνεται γι' αυτό η έντονη εφίδρωση. Το αλάτι μπορεί να ανεβάσει την πίεση, προσοχή, όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές. Επίσης, πρέπει να προσέχετε να μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι και να μη βγαίνετε απότομα στη ζέστη, γιατί η απότομη αλλαγή θέσης και θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σοκ στον οργανισμό. 

6. Δυσφορία.

Η ζέστη σε συνδυασμό με το βάρος της κοιλιάς της εγκύου αλλά και της θέσης της, που πιέζει το διάφραγμα, προκαλούν συχνά δυσφορίες. Για να τις περιορίσετε ξεκουραστείτε σε δροσερό περιβάλλον, κοιμηθείτε αρκετά και φυσικά, αποφύγετε τις εργασίες που μπορεί να καταπονούν τον οργανισμό σας.

7. Ήλιος.

Αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και κάνετε επάλειψη κάθε μέρα με ένα καλό αντηλιακό. Η συμβουλή αυτή ακούγεται πολύ συνηθισμένη, ωστόσο εμπεριέχει σημαντικές αλήθειες: Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα και προκαλεί εγκαύματα και μακροπρόθεσμα καρκίνο του δέρματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας, που οδηγούν σε πιθανό πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί απώλεια υγρών και αφυδάτωση της μήτρας. Επενδύστε σε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ενάντια στη UV ακτινοβολία, που αποτελεί την κύρια αιτία για δημιουργία σπίλων-μελανωμάτων, για γήρανση και λεκέδες στο δέρμα. Μην ξεχνάτε ότι οι ορμονικές αλλαγές σας καθιστούν ακόμα πιο ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία. 

8. Αφυδάτωση.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία κάθε ευαίσθητος οργανισμός δοκιμάζεται, πόσο μάλλον μια έγκυος. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή η παρατεταμένη παραμονή σε ζεστούς χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Στην έγκυο η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικές τάσεις και να συμβάλλει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε κακή αιμάτωση του εμβρύου. Επιπλέον, η αφυδάτωση είναι επιβαρυντικός παράγοντας για θρομβώσεις, κάτι που προστίθεται στην ήδη αυξημένη επικινδυνότητα που έχει η εγκυμοσύνη. Φροντίστε να καταναλώνεται τακτικά πολλά υγρά αφεψήματα κρατώντας τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony