Κάθε εντατική προπόνηση αυξάνει τα επίπεδα αμμωνίας αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο τον συσχετισμό μεταξύ των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αυξάνοντας δηλαδή τα λευκά.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μία μίξη υδατανθράκων, γλουταμίνης και αργινίνης αναστέλλει αυτή την αύξηση της αμμωνίας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition ερευνά το πώς η αργινίνη (AAKG) από μόνη της καταπολεμά την αύξηση της αμμωνίας σε αθλητές που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.
Οι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους 38 αθλητές που ακολουθούσαν μια αντίστοιχη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων για 4 μέρες λαμβάνοντας παράλληλα 100mg καθαρής αργινίνης ανά κιλό σωματικού βάρους (ο αθλητής των 80 κιλών δηλαδή λάμβανε 8γρ. αργινίνης). Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που λάμβανε placebo αργινίνη, η πρώτη ομάδα ανέβασε κατά 75% τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων ενώ η placebo ομάδα κατά 220%.
Η αργινίνη, επίσης, μείωσε την αύξηση της αμμωνίας. Για να κατανοήσουμε πλήρως το θέμα της αύξησης της αμμωνίας, αξίζει να πούμε απλώς ότι η αμμωνία είναι μία από τις βασικότερες αιτίες του μυϊκού καταβολισμού, κάτι που σημαίνει ότι η AAKG πέρα από τις γνωστές προεξασκητικές της ιδιότητες (ενέργεια, δύναμη, αιμάτωση/μυϊκό πρήξιμο) διαθέτει και ισχυρές αντικαταβολικές ιδιότητες. Να κάτι που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα.