Για να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμα της προσωπικής εκγύμνασης πρέπει να γνωρίζει άριστα πως λειτουργεί η ανθρώπινη μηχανή. Γενικά πρέπει να έχει άριστες γνώσεις στο τομέα της επιστήμης και συγκεκριμένα στο τομέα της χημείας. Όσο παράξενο και να ακούγεται το σώμα μας συνεχώς κάνει άπειρες χημικές αντιδράσεις σε ώρα χαλάρωσης, σκεφτείτε τι γίνεται σε ώρα προπόνησης. Ως αθλητικός επιστήμονας καθημερινώς αντιμετωπίζω άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και με ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Οι ορμόνες είναι χημικοί διαβιβαστές οι οποίες επηρεάζουν όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος, ρυθμίζουν την αύξηση, την ανάπτυξη του μεταβολισμού, διατηρούν την ομοιόσταση και ρυθμίζουν το ισοζύγιο και δρουν σε συγκεκριμένες ουσίες. Οι ορμόνες χρησιμοποιούνται στις βιολογικές διεργασίες.
Το ενδοκρινολογικό σύστημα αποτελείται από τα κυριότερα ενδοκρινικά όργανα όπως:
Φυσικά υπάρχουν και άλλα όργανα στο ανθρώπινο σώμα όπου περιέχουν περιοχές με ενδοκρινική λειτουργιά οι οποίες παράγουν ορμόνες όπως είναι:
Το ενδοκρινολογικό σύστημα αποτελείται από 3 τμήματα:
Ως εδώ πήρατε μια γενική πληροφορία πως λειτουργεί το ενδοκρινολογικό σύστημα. Τώρα σας μεταφέρω στο κομμάτι της πρακτικής εκγύμνασης για άτομα με διαβήτη τύπου 1
Σε αυτά τα άτομα ο οργανισμός τους και συγκεκριμένα στο μεταβολισμό της γλυκόζης εμφανίζεται η διαταραχή της ομοιόσταση της γλυκόζη και το αποτέλεσμα είναι η υπογλυκαιμία. Αυτή η πάθηση είναι μια ύπουλη ασθένεια, οι ασθενείς συνεχώς αναγκαστικά πρέπει να ρυθμίσουν τα επίπεδα της γλυκόζης καθημερινώς. Η υπογλυκαιμία μερικές φορές εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μια μέτριας έντασης με συνεχής διάρκεια για το λόγο ότι το συκώτι-ύπαρ κατά την απελευθέρωση της γλυκόζης δε συμπίπτει με την αύξηση κατανάλωση από αυτά τα άτομα. Θέλω να επισημάνω ότι αυτά τα πάσχοντα άτομα έχουν μειωμένη αντοχή στην άσκηση. Παράγοντες που «ευθύνονται» είναι η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και η παχυσαρκία.
Όπως κάθε προπονητικό πλάνο πρέπει ένας προσωπικός γυμναστής να ετοιμάσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για τον ασκούμενο.
Τα αποτελέσματα από τη χρόνια εκγύμναση
Πότε αποφεύγουν την άσκηση τα άτομα με διαβήτη τύπου 1
Συστήνω πριν ξεκινήσετε την άσκηση να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης και να ρωτήσετε πρώτα τον προσωπικό σας γιατρό και στη συνέχεια να απευθύνετε τις πληροφορίες στον προσωπικό σας γυμναστή.