Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης συνήθως επιφέρουν αρκετά συμπτώματα, σε όλες τις δομές που απαρτίζουν την περιοχή. Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης δεν αποτελούν απλά μια κατάσταση αλλά μια ομάδα καταστάσεων, συχνά επώδυνων που προσβάλλουν την άρθρωση της γνάθου και τους μυς που ελέγχουν τη μάσηση. Φαίνεται ότι οι γυναίκες πάσχουν σε διπλάσιο αριθμό από τους άνδρες από το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Τα αίτια που προκαλούν τον βρουξισμό είναι τις περισσότερες φορές ψυχογενείς καταστάσεις, όπως το έντονο άγχος, η ψυχική φόρτιση, η νευρική υπερένταση καθώς και η εν γένει προσωπικότητα του ατόμου, που πιθανόν χαρακτηρίζεται από αγχώδη ή επιθετικά στοιχεία και η καταπίεση και ο θυμός. Άλλα αίτια είναι η κακή σύγκλιση της γνάθου και η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών, η έλλειψη δοντιών και οι κακοτεχνίες από οδοντιατρικές και οδοντοτεχνικές εργασίες.
Στα παιδιά ο βρουξισμός μπορεί να εκδηλώνεται λόγο πόνου που μπορεί να έχει το παιδί, όπως για παράδειγμα πόνος στο αφτί ή στο λαιμό. Επιπλέον θεωρείται ότι τα υπερκινητικά παιδιά εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τριγμό των δοντιών.
Το ενοχλητικό τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο τριγμός των δοντιών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην κροταφογναθική άρθρωση , η οποία συνοδεύεται από πρωινούς πονοκεφάλους καθώς και έντονη πίεση και πόνο στους μασητήρες. Ίσως όμως και ο σύντροφος σας, σας επισημάνει ότι τη νύχτα τρίζετε τα δόντια σας, αφού είναι κάτι ενοχλητικό όπως το ροχαλητό.
Σε χρόνιες καταστάσεις, μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών καθώς και κατάγματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ευαισθησία των δοντιών και μπορεί να μειώσει και το μέγεθος των δοντιών.
H σωστή διάγνωση και θεραπεία θα δοθεί μετά από ένα πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό με τις ανάλογες ακτινογραφίες και εξετάσεις που θα χρειαστούν. Από τον γναθοχειρουργό και τον οδοντοτεχνικό, δίνεται ένας νάρθηκας (ειδικό μασελάκι) σε πλήρη αποτύπωση και εφαρμογή με ακρίβεια στο στόμα και αν υπάρχει απώλεια ή μείωση των δοντιών, πρέπει να αποκατασταθεί στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Ταυτόχρονα μπορεί να δοθούν ειδικές ασκήσεις διάνοιξης του στόματος, καθώς και αντιμετώπισης του άγχους με φάρμακα και φυσικοθεραπεία.
Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής στην κροταφογναθική άρθρωση, μείωση του πόνου στην περιοχή αλλά και αύξηση του ανοίγματος του στόματος εάν υπάρχει μείωση του εύρους κίνησης.
Ο βρουξισμός μπορεί να θεραπευθεί με τη συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς από τους ειδικούς και την σωστή αντιμετώπιση μέσω της φυσικοθεραπείας, αφού η έγκαιρη αντιμετώπιση του πόνου και η χαλάρωση της περιοχής, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.