Ολοένα και περισσότερα προγράμματα περίθαλψης των ηλικιωμένων, δημιουργούνται σύμφωνα με τις ανάγκες τους λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η τρίτη ηλικία (> 65 ετών) είναι μια ομάδα πληθυσμού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υγείας και επομένως διαφορετικές διατροφικές και οργανικές ανάγκες. Η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων σήμερα είναι μεγάλη και η σημαντικότητα της άσκησης παίζει ένα καταλυτικό ρόλο στην πορεία της υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα οφέλη της άσκησης σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο στην υγεία των ηλικιωμένων:
- Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Πολλές έρευνες και μελέτες απόδειξαν ότι η άσκηση μέτριας έντασης μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου. Γενικά, η άσκηση λειτουργεί προληπτικά συνήθως σε θεραπείες ασθενειών όπως καρδιαγγειακά συμβάντα, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, και χρόνιες νόσοι των πνευμόνων. Επίσης, η άσκηση προλαμβάνει την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
- Ενισχύει και βοηθά στην συντήρηση του μυοσκελετικού συστήματος διότι έχουμε μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης λόγω της ηλικίας περίπου 20-30% έως την ηλικία των 70 ετών. Η εξειδικευμένη και συστηματική άσκηση αλλά κυρίως οι ασκήσεις αντιστάσεων προλαμβάνουν την απώλεια αυτή και χαρίζουν στο άτομο την δυνατότητα να γίνει δυνατότερο με αυξημένες κινητικές δυνατότητες. Επίσης, η εφαρμογή ενός προγράμματος άσκησης προστατεύει την οστική μάζα και τις αρθρώσεις προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση, την εμφάνιση καταγμάτων και τις αρθρίτιδες.
- Η άσκηση ενισχύει και βοηθά στη συντήρηση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Η άσκηση ενδυναμώνει το μυοκάρδιο που αδυνατίζει με το πέρας του χρόνο και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία έως 20%.
- Μείωση και ρύθμιση του σωματικού βάρους. Όσο μεγαλώνουμε και κυρίως για άτομα τρίτης ηλικίας, ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τη μέση ηλικία, επομένως η αύξηση του βάρους είναι ευκολότερη. Έχουμε και αλλαγή της σύστασης του σώματος, με το ποσοστό λίπους σώματος να αυξάνεται, παράλληλα με την μείωση της μυϊκής μάζας. Η άσκηση και η διατροφή μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσουν παράγοντα σταθεροποίησης του βάρους και του σωματικού λίπους.
- Η άσκηση προάγει την ψυχολογική ευεξία και σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους στην τρίτη ηλικία, ασθένειες που οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και κακή ποιότητα ζωής του ατόμου.