Ο όρος κυτταρίτιδα προέρχεται από την ελληνική λέξη κύτταρο. Που σημαίνει ένα είδος φλεγμονής των κυττάρων. Η κυτταρίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που δημιουργείται από μια βακτηριακή μόλυνση των στρωμάτων του δέρματος. Εξωτερικά έχουμε συνηθίσει να την παρομοιάζουμε με το τυρί κότατζ ή με τη φλούδα του πορτοκαλιού και είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες στην περιοχή των μηρών και γλουτών.
Μύθος Νο1: Η κυτταρίτιδα είναι ασθένεια. Όχι δεν είναι ασθένεια. Στην πραγματικότητα είναι μια, ας την αποκαλέσουμε, μετάλλαξη της εμφάνισης του δέρματος. Η ορατή στρώση του δέρματος, η επιδερμίδα δηλαδή, είναι απλά το ορατό κομμάτι του δέρματος. Από κάτω υπάρχουν αρκετά πράγματα, όπως αρτηρίες, νεύρα, συνδετικός ιστός και πόροι ιδρώτα. Πιο κάτω συναντάμε το λίπος. Από αυτές τις λιποκυψέλες, μικρές προεξοχές εισέρχονται στο δέρμα. Αυτό ακριβώς δίνει την εικόνα της ανωμαλίας που συναντάμε στην κυτταρίτιδα.
Μύθος Νο2: Η κυτταρίτιδα είναι θέμα καθαρά γυναικείο. Είναι αλήθεια ότι κυτταρίτιδα δεν συναντάμε συχνά στο ανδρικό σώμα γιατί τα στρώματα του δέρματος που αναλύσαμε πιο πάνω είναι διαφορετικά στον άνδρα. Οι άνδρες έχουν πιο χοντρή επιδερμίδα, ενώ και οι ορμονικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα εξηγούν και την κατανομή του δέρματος. Οι άνδρες εκείνοι που από τη φύση τους έχουν μικρότερη ποσότητα ανδρικών ορμονών πολύ συχνά παρουσιάζουν ομοιότητες στην κατανομή του λίπους με τις γυναίκες.
Μύθος Νο3: Το απλό μασάζ καταπολεμεί την κυτταρίτιδα. Αυτού του είδους οι τεχνικές δεν καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, όμως μπορεί να έχουν μια θετική επίδραση στην εικόνα του δέρματος. μπορούν να κινητοποιήσουν τις λιποαποθήκες και να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμησή της.
Μύθος Νο4: Η κυτταρίτιδα είναι ένδειξη γήρατος. Καμία σχέση. Η δομή των κυττάρων ολοκληρώνεται αρκετά πριν την λήξη της εφηβείας. Στην ηλικία των 30 ετών, το δέρμα φτάνει στην υψηλότερη πυκνότητά του. Στην ίδια ηλικία περίπου (35-40 ετών) η περιοχή του δέρματος που συγκρατείται από τον συνδετικό ιστό αρχίζει να χαλαρώνει, λόγω της γήρανσης του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών. Αυτό επιτρέπει σε περισσότερες προεξοχές των λιποαποθηκών να εισέρχονται στο δέρμα, δημιουργώντας έτσι την εικόνα της κυτταρίτιδας.
Μύθος Νο5: Μειώνοντας το λίπος, μειώνεται και η κυτταρίτιδα. Μισός μύθος, μισή αλήθεια. Αν μειώνω με σωστό τρόπο το λίπος τότε ναι μπορεί να μειωθεί και η κυτταρίτιδα. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι η κυτταρίτιδα είναι λίπος παγιδευμένο μέσα στις ίνες, που σημαίνει ότι χρειάζεται διαφορετική τακτική για την καταπολέμησή της. Σίγουρα θα το έχουν βιώσει αρκετές γυναίκες αυτό, να χάνουν βάρος δηλαδή ή ακόμα καλύτερα να είναι αδύνατες αλλά να έχουν κυτταρίτιδα. Η ύπαρξη λίπους δεν συνεπάγεται κατ’ανάγκη ύπαρξη κυτταρίτιδας και το αντίστροφο. Η κυτταρίτιδα είναι θέμα καθαρά τοπικό. Και πρέπει να πολεμηθεί τοπικά.
Τρόποι καταπολέμησης