Ένας έτοιμος χυμός λαχανικών μπορεί να περιέχει το 36% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου, το 20% της βιταμίνης Α, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια φυσικών σακχάρων και δεν περιέχει καθόλου λίπος. Η παρασκευή του δικού σας φρέσκου χυμού μπορεί να προσδώσει ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
"Οι Χυμοί λαχανικών είναι πολύ υγιεινοί," λέει ο Barry Popkin, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Προσθέτει ακόμα ότι οι πράσινοι φυσικοί χυμοί είναι καλύτεροι από τους χυμούς φρούτων καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων.
Η Dr. Lydia Bazzano, γιατρός και διευθύντρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tulane, πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με τους χυμούς φρούτων και λαχανικών και διαπίστωσε ότι τα λαχανικά (ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Αντιθέτως, η κατανάλωση χυμού φρούτων, σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
Η κατανάλωση χυμών από πράσινα λαχανικά μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι όταν 32 άνδρες με υψηλή χοληστερόλη κατανάλωσαν λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι χυμό λάχανου καθημερινά για τρεις μήνες, η τιμή της χοληστερόλης βελτιώθηκε κατά 52%, και ακόμα αυξήθηκαν τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό.
Προσοχή όμως μην το παρακάνετε!! Ορισμένα λαχανικά, όπως τα τεύτλα, το σπανάκι, ακόμα και το παγωμένο τσάι, είναι πλούσιες πηγές οξαλικού οξέως, μιας φυσικής ένωσης που μπορεί να αυξήσει τις πέτρες στους νεφρούς και τη νεφρική βλάβη σε άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο.
Οι περισσότεροι από εμάς βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε την υπερδοσολογία λαχανικών.