Fitness

Χρόνιος Καθημερινός Πόνος: Οι 6 κυριότερες αιτίες

Μαρίνος Ανδρέου 18 Νοεμβρίου 2013
Χρόνιος Καθημερινός Πόνος: Οι 6 κυριότερες αιτίες

Πάρα πολλοί απο μας υποφέρουν κάποια στιγμή της ζωής τους απο χρόνια προβλήματα πόνου που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας και δεν μας επιτρέπουν να λειτουργούμε στην ποιότητα που επιθυμούμε αλλά και ούτε να γυμναζόμαστε στην συχνότητα και στην ένταση που μας ικανοποιεί .
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας προκαλέσουν χρόνιο πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι λόγοι μπορεί να είναι παθολογικοί, να σχετίζονται δηλαδή με κάποια ασθένεια ή πάθηση. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κυρίως ιατρική / φαρμακευτική.

Υπάρχουν όμως και 6 αιτίες που μπορεί να μας προκαλούν πόνο σε μέρος ή σε όλο το σώμα μας, και που έχουν να κάνουν με καθημερινές μας συνήθειες που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε προκαλούν συμπτώματα χρόνιου πόνου.

  1. Αυξημένο στρές. Μερικές φορές το στρές μπορεί να μας βοηθά στο να είμαστε σε εγρήγορση και να αποδίδουμε περισσότερο. Όταν όμως μιλάμε για έντονο στρες τότε τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Οι απαιτήσεις της δουλειάς, της οικογένειας και γενικά του περιβάλλοντος μας αυξάνουν τα επίπεδα άγχους με τελικό αποτέλεσμα το σώμα μας, στην προσπάθεια του να προστατευτεί, να εκκρίνει τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόνη. Αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα την κατάπτωση, την κόπωση, πονοκέφαλους, πόνο.
  2. Καθιστική ζωή. Πάρα πολλοί από μας περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους καθήμενοι σε μια καρέκλα. Στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο. Αυτό περιορίζει την κίνηση των μυών μας. Τα πόδια μας δεν κινούνται ενώ οι γλουτοί μας αναγκάζονται να φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους μας. Οι πολλές ώρες στην καρέκλα είναι και η αιτία για κακή στάση του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες του στήθους να τεντώνονται, οι ώμοι να τραβιούνται προς τα εμπρός και το σβέρκο μας οι ωμοπλάτες μας και η πλάτη να κουράζονται. Όλο το σώμα καταρρέει προς τα εμπρός και οι μύες μας χάνουν την ελαστικότητα τους. Το αποτέλεσμα: Πόνος!
  3. Έλλειψη περιστροφικής ικανότητας των ισχύων. Γνωστό ως HRD (Hip Rotational Deficit) αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες που παράγουν τελικά πόνο. Τα ισχία μας και οι μύες που τα περιβάλλουν παίζουν βασικό ρόλο στο πώς το σώμα μας λειτουργεί. Τα ισχία μας που αποτελούν μέρος της λεκάνης μας , επηρεάζουν την στάση του σώματος , και κακή λειτουργία των ισχίων προκαλεί προβλήματα ισορροπίας  στην λεκάνη που με την σειρά τους προκαλούν προβλήματα στην λειτουργία της κινητικής αλυσίδας του σώματος. Και όταν το σώμα μας ανιχνεύσει προβλήματα στην κινητική αλυσίδα τότε προσπαθεί να τα αντιπαρέλθει, να τα ξεπεράσει, χρησιμοποιώντας περισσότερο άλλα μέρη του σώματος. Αυτό φυσικά οδηγεί πολύ γρήγορα σε πόνο σε αρθρώσεις και μύες που μπορεί να μην είναι καν κοντά στα ισχία μας.
  4. Κακά σχεδιασμένα προγράμματα άσκησης. Το ότι γυμναζόμαστε δεν σημαίνει πάντα ότι το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αφιερώνετε αρκετό χρόνο στους μύες που δεν βλέπετε στο καθρέφτη; Στην πλάτη, στις ωμοπλάτες, στους γλουτούς κλπ …. Ακολουθάτε τον βασικό κανόνα που λέει πως για κάθε άσκηση στην οποία σπρώχνεις πρέπει να κάνεις και μια άσκηση στην οποία τραβάς; Ασχολείστε με ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, με ασκήσεις δύναμης και ασκήσεις  κινητικότητας και ισορροπίας των ισχίων; Και ειδικότερα για όσους ασχολούνται και σοβαρά με κάποιο άθλημα φροντίζετε να γυμνάζεστε πολυδιάστατα και λειτουργικά. Προγράμματα που γυμνάζουν το σώμα μας μονοδιάστατα και με μόνο γνώμονα την εμφάνιση μας και όχι την απόδοση και την λειτουργικότητα του σώματος τελικά καταλήγουν σε σύνδρομα υπερ-χρήσης συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων ή μυών με αποτέλεσμα των τραυματισμό και ξανά τον πόνο
  5. Έλλειψη διατάσεων. Είναι γενικά αποδεκτό πως ο μέσος αθλούμενος θα τρέξει προς τα ντους αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου σέτ του προγράμματος του. Και δυστυχώς θα παραλείψει να κάνει ασκήσεις διατάσεων που θα βοηθήσουν το σώμα να αποκατασταθεί ευκολότερα, τους μύες να οξυγονωθούν γρηγορότερα, και να επαναφέρει την μυϊκή ισορροπία σε όλο το σώμα. Η έλλειψη μυϊκής ευκαμψίας ειδικότερα στους μύες της λεκάνης, των δικέφαλων στα πόδια και στην πλάτη, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα πόνο!
  6. Έλλειψη ικανοποιητικής ξεκούρασης και αποκατάστασης. Ακόμα και αν αλλάξουμε τον τρόπο που γυμναζόμαστε προς την σωστή κατεύθυνση, η ποσότητα και η ποιότητα της ξεκούρασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή πόνου. Αν το σώμα μας δεν ξεκουράζεται ικανοποιητικά, δεν θα μπορεί να αντέξει στο στρες στο οποίο εμείς το υποβάλλουμε (άσκηση) αλλά ούτε και στο στρες που μας προκαλεί η καθημερινότητα μας.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τον πόνο είναι πολύ πιο εύκολα να γίνουν από αυτά που κάνουμε για να τον προκαλέσουμε. Προσπαθήστε να έχετε την ζωή σας όσο το δυνατό υπό έλεγχο για να αποφεύγετε καταστάσεις που θα προκαλούν στρες, σηκωθείτε από την καρέκλα του γραφείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατήστε, ασχοληθείτε περισσότερο με την ευκινησία των ισχύων και της λεκάνης, επιλέξτε προσεκτικά τις ασκήσεις για κάθε πρόγραμμα προπόνησης και μην αγνοείτε την σημασία την αποκατάστασης και της ξεκούρασης αμέσως μετά .
  

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony