Nutrition

Δαμάσκηνα – μια σούπερ τροφή

inShape Team 01 Οκτωβρίου 2013
Δαμάσκηνα – μια σούπερ τροφή

Για να ονομαστει σούπερ τροφή ένα φρούτο πρέπει να περιέχει εξαιρετικές θρεπτικές ουσιες μαζί με μια ελκυστική γεύση. Το δαμάσκηνο είναι ένα από αυτά! 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα δαμάσκηνα μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν να εμποδίσουν τον καρκίνο του μαστού.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Το ξερό δαμάσκηνο σας παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του καλίου. Ακόμα, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). 

Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.

Φυτικές ίνες 

Ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Έρευνες δείχνουν οτι η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Ακόμα η ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικες ίνες μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Τέλος, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

Αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.

Τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη. Καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά). Μπορείτε να ψιλοκόψετε τα ξερά δαμάσκηνα και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών και φαγητών. Ακόμα προσθέστε τα σε σαλάτα και συνδιάστε τα με τυρί χαμηλών λιπαρών και βαλσάμικο ξύδι. 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony