Nutrition

Διατροφική επισήμανση: Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη

Διατροφική επισήμανση: Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη

Οι ετικέτες των τροφίμων παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στον καταναλωτή, τόσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου που επιλέγει όσο και για τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό του. Πόσες φορές, όμως, αυτές οι ενδείξεις σας φαίνονται εξαιρετικά πολύπλοκες, φαντάζοντας δυσνόητες;

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των περισσότερων αναγνωστών να ερμηνεύσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων, μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να εισαγάγουν στις ετικέτες των τροφίμων ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα επισήμανσης που βασίζεται στην Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (Guideline Daily Amount).

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει η σήμανση της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης:

  • Θερμίδες: Οι θερμίδες είναι ο τρόπος μέτρησης της ενέργειας που δίνει κάθε τρόφιμο. Στη διατροφολογία, θερμίδα είναι η μονάδα που μετρά την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται όταν το φαγητό αντιδρά με οξυγόνο (καίγεται). Έτσι αν η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση της, θα πάρουμε βάρος. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων για ένα μέσο ενήλικα είναι 2000kcal.
  • Λιπαρά: Στις σημάνσεις των προϊόντων αναφέρεται η ποσότητα των λιπαρών που περιέχει ανά μερίδα. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει μια ορισμένη ποσότητα λιπαρών ανά ημέρα και η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη λιπαρών για ένα μέσο ενήλικα είναι 70g.
  • Ζάχαρη: Τα σάκχαρα ή απλοί υδατάνθρακες περιέχονται στα τρόφιμα από τη φύση τους (π.χ. στα φρούτα, τους χυμούς, το γάλα) ή προστίθενται σε αυτά κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους. Στα σάκχαρα οφείλεται η γλυκιά γεύση των τροφίμων, η οποία είναι αρεστή στους περισσότερους. Όμως η ποσότητα που καταναλώνεται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου θα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένη. Στη σήμανση των τροφίμων αναφέρεται η ποσότητα των σακχάρων ανά μερίδα, ενώ η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη σακχάρων για ένα μέσο ενήλικα ορίζεται στα 90g.
  • Κορεσμένα Λιπαρά: Τα κορεσμένα λίπη περιέχονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (βούτυρο, κρέας και τα προϊόντα του). Στόχος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου είναι η μείωση της συνολικής ποσότητάς τους, δεδομένου ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών για ένα μέσο ενήλικα είναι 20g.
  • Νάτριο: Το νάτριο, που προέρχεται κυρίως από το μαγειρικό αλάτι, είναι αυτό που δίνει γεύση στο φαγητό, ωστόσο η αυξημένη κατανάλωση του συνδέεται με την εμφάνιση υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κι αυτό γιατί το πλεονάζον νάτριο στον οργανισμό και δεν αποβάλλεται από τα νεφρά, συσσωρεύεται στο αίμα, κατακρατεί νερό και έτσι αυξάνει τον όγκο στο αίμα. Επομένως αυξάνεται και προσπάθεια που καταβάλλει η καρδιά προκειμένου να σπρώξει αυτόν τον αυξημένο όγκο αίματος. Στόχος μας στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου είναι να περιορίσουμε την ποσότητα του νατρίου, ενώ η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη νατρίου για ένα μέσο ενήλικα είναι 6g.  
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony