Η δίαιτα αυτή βασίζεται στη θεωρία του Peter D'Adamo και υποστηρίζει ότι οι διατροφικές μας απαιτήσεις, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα αίματος μας.
Βασίζεται στην ύπαρξη των 'λεκτινών', μιας κατηγορίας πρωτεϊνών, οι οποίες προκαλούν συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος. Κάθε άτομο λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες 'λεκτίνες', οι οποίες προκαλούν συγκόλληση ερυθρών κυττάρων σε άτομα της δικής του ομάδας αίματος.
Δυστυχώς το θεωρητικό υπόβαθρο της δίαιτας είναι ατεκμηρίωτο, καθώς η θεωρία των 'λεκτινών' δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά, ενώ δεν έχει υποστηριχτεί με κάποια μελέτη ή πείραμα. Εξάλλου, ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων (π.χ. γαλακτοκομικά) σίγουρα δεν ωφελεί τα άτομα που εφαρμόζουν τη δίαιτα αυτή.
Ακόμα, αν η θεωρία αυτή ίσχυε πραγματικά, η υποτιθέμενη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στα άτομα τα οποία κατανάλωναν τρόφιμα από απαγορευμένη ομάδα, θα προκαλούσε θρομβώσεις, εμφράγματα ακόμα και αρτηριακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Αν παρατηρηθεί απώλεια βάρους σε άτομα που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα, οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής λόγω αποκλεισμού πολλών τροφών και όχι σε κάποια 'μαγική' αλληλεπίδραση.
Η θεωρία λοιπόν αυτή παρόλο που βρήκε πολλούς υποστηρικτές, είναι ατεκμηρίωτη και παρουσιάζει πολλά επιστημονικά κενά, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει εύκολα να αποδεχόμαστε κάθε καινούρια μέθοδο, ιδιαίτερα όταν αυτή ανατρέπει δεδομένα χρόνιων επιστημονικών ερευνών, όπως το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.