Fitness

Πότε η άσκηση γίνεται εχθρός και πότε σύμμαχος για την ανδρική γονιμότητα

inShape Team 12 Μαΐου 2016
Πότε η άσκηση γίνεται εχθρός και πότε σύμμαχος για την ανδρική γονιμότητα

Ενώ ο γυναικείος παράγοντας μπορεί να είναι υπεύθυνος για την υπογονιμότητα σε 40% των ζευγαριών, ένα άλλο 40% συνδέεται με την ανδρική υπογονιμότητα.

Ένας συνδυασμός των αρσενικών και θηλυκών παραγόντων (και άλλων άγνωστων παραγόντων) αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε τη σχέση μεταξύ της ανδρικής γονιμότητας και της άσκησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ασχολούνται με μια μέτρια σωματική άσκηση (1 ώρα άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα) είχαν καλύτερα αποτελέσματα σπέρματος από τους άνδρες που είχαν προγράμματα έντονης άσκησης, όπως τριαθλητές και μαραθωνοδρόμους (Diamond et al. 2009).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ακόμη και οι άνδρες που δεν είναι αθλητές μπορεί να εργάζονται κατά τέτοιο τρόπο που παρεμποδίζει την ανδρική γονιμότητα και την εγκυμοσύνη (της κοπέλας προφανώς)!

Με άλλα λόγια, η υπερβολική άσκηση με ελάχιστη ανάπαυση μεταξύ ακραίων προπονήσεων και η έντονη δραστηριότητα σε άσκηση τα Σαββατοκύριακα μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη μορφολογία και την κινητικότητα τους. Αν και χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο για να γονιμοποιήσετε, το σπέρμα πρέπει να είναι ισχυρό και υγιές για να ταξιδέψει και να διεισδύσει στο ωάριο.

Μερικά από τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την γονιμότητα αναφέρουν ότι η τακτική, μέτρια άσκηση μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα αντιοξειδωτικό που εκπαιδεύει το σώμα να βελτιώσει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων. Ωστόσο, όταν η άσκηση είναι ακραία και έντονη, ή όταν δεν υπάρχει χρόνος για το σώμα για να ανακάμψει, η κυτταρική βλάβη μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες.

Εάν ξεκινάτε το οικογενειακό σας πλάνο και βρίσκεστε στην προσπάθεια απόκτησης του πρώτου σας παιδιού, ή απλά ενδιαφέρεστε να λάβετε μέτρα πρόληψης για το μέλλον, τότε διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Βάλτε στόχο μια μέτριας έντασης καρδιαγγειακή άσκηση για μια ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Κρατείστε τον καρδιακό σας ρυθμό γύρω στο 65-75% το μέγιστο και αφήστε αρκετό χρόνο να ξεκουραστείτε ανάμεσα στις ασκήσεις.
  2. Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η άσκηση με αντιστάσεις συμβάλλει στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος και σας κρατά δυνατούς. Αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνος ανάπαυσης ώστε να αναρρώσει το σώμα σας. Σιγουρευτείτε πως αφήνετε 2 μέρες να περάσουν μεταξύ προπονήσεων ενδυνάμωσης για να βοηθήσετε τους μυς να επανέλθουν και για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
  3. Ξεκινήστε γιόγκα. Η γιόγκα σας βοηθά στη μείωση του στρες και στην απελευθέρωση της έντασης των μυών στα ισχία, την πλάτη και στη βουβωνική χώρα. Αν είστε χαλαροί και έχετε καλή ροή του αίματος προς τα όργανα της πυέλου, τότε έχετε φυσικό Viagra και είναι δωρεάν!
  4. Αποφύγετε τις συνεχόμενες επίπονες προπονήσεις. Είναι σημαντικό να εναλλάσσονται μεταξύ τους προπονήσεις αντοχής, ασκήσεις ενδυνάμωσης, γιόγκα ή ασκήσεις ευλυγισίας.
  5. Φορέστε μπόξερ ή χαλαρά σόρτς. Αποφύγετε σάουνες, ατμόλουτρα και υδρομασάζ για να κρατηθείτε δροσεροί και λειτουργικοί.
  6. Κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης κάθε μέρα. Βρείτε 15 έως 20 λεπτά κάθε μέρα για να εξασκηθείτε στο διαλογισμό και να κάνετε βαθιά κοιλιακή αναπνοή. Το να βρίσκετε χρόνο για να χαλαρώσετε είναι μια σημαντική απόφαση σε μια ξέφρενη κοινωνία που έχει χάσει την επαφή της με τους βιώσιμους ρυθμούς.
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony