Η οικογένεια, ιδιαίτερα κατά την νηπιακή και προσχολική ηλικία, αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει τις συνήθειες του παιδιού στο φαγητό. Οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν στο παιδί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη επιρροή που ασκούν σε αυτό. Αυτό περιλαμβάνει την ποικιλία, την ποσότητα, το ωράριο των γευμάτων και πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από το τραπέζι και το γεύμα.
Πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν την μέθοδο της επιβράβευσης ή της τιμωρίας με κάποιο τρόφιμο ή φαγητό, προκειμένου να πείσουν τελικά το παιδί να καταναλώσει την προγραμματισμένη από αυτούς ποσότητα τροφής. Αυτό σαν μέθοδος έχει αποτέλεσμα αλλά πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή διότι μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ο ρόλος της τηλεόρασης
Τα περισσότερο διαφημιζόμενα τρόφιμα συσχετίζονται με τα τρόφιμα που ζητούνται πιο πολύ από τα παιδιά. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα αυτά είναι πολύ εύληπτα, πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, φτωχά σε φυτικές ίνες και σίδηρο (πχ αναψυκτικά, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη κ.ά.). Η τηλεόραση, εκτός από τα μηνύματα των διαφημίσεων για κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, καθηλώνει
το παιδί, του δίνει ερεθίσματα για τσιμπολογήματα και το αποτρέπει από έντονες κινητικά δραστηριότητες (π.χ. αθλήματα). Για τους λόγους αυτούς η τηλεόραση θεωρείται ένας από τους παράγοντες που προδιαθέτει τα παιδιά σε παχυσαρκία.
Και αυτό φαίνεται από τα παρακάτω:
Συμπεριφορά στο τραπέζι
Το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν τακτικές ώρες φαγητού με κάποια ελαστικότητα πάντα στο ωράριο. Συγκεκριμένα καλό είναι να συνηθίζει να τρώει:
Θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας
Η θεραπεία της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία στοχεύει στην αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών του παιδιού και οφείλει να είναι συμβατή με την ανάπτυξη του (δηλαδή παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη). Για το λόγο αυτό, οι αλλαγές του βάρους στοχεύουν είτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης είτε στην σταθεροποίηση του βάρους, ώστε το παιδί καθώς αναπτύσσεται να αποκτήσει το κανονικό του βάρος για το ύψος του.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με έναν ενήλικα, ένα παιδί δεν χρειάζεται να κάνει δίαιτα αδυνατίσματος διότι βρίσκεται στην ανάπτυξη και έτσι το βάρος του θα διορθωθεί σταδιακά με την αύξηση του ύψους, αρκεί να βελτιώσει κάποιες διατροφικές του συνήθειες και να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Σε λίγες περιπτώσεις συστήνεται η μείωση του βάρους και πάλι αυτό συμβαίνει με αργό ρυθμό. Καλό είναι να δίνονται κίνητρα στα παιδιά να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα και να συμμετέχουν σε αθλητικές εκδηλώσεις.