Όσοι έχουν περάσει κάποιες ώρες της ζωής του είτε σ’ ένα γήπεδο είτε σ’ ένα γυμναστήριο, σίγουρα απόκτησαν σε κάποια φάση το παράσημο τους από κάποιον τραυματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται να μείνεις για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός προπονήσεων, να ξεκουραστείς και να ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου μέχρι να νιώσεις έτοιμος να επιστρέψεις.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να μείνεις εντελώς ανενεργός και αγύμναστος μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διατηρήσεις το fitness level σου ψηλά, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και τη βοήθεια ειδικών γυμναστών και φυσιοθεραπευτών. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορείς να διατηρήσεις το επίπεδο σου για αρκετούς μήνες αρκεί να προπονήσε στο 70% της έντασης για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ακόμη και αν κάποιες αρθρώσεις του σώματος είναι περιορισμένες, μπορείς μέσα από τις αρχές του crosstraining και με δημιουργικότητα να ετοιμάσεις ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα.
Τραυματισμός στον αστράγαλο
Αν έχεις την έγκριση του γιατρού μπορείς να ξεκινήσεις με κολύμπι, στατικό ποδήλατο με ένα πόδι ή ακόμα και την κωπηλατική μηχανή.
Μπορείς να εκτελέσεις μια 3-4 κύκλους της παρακάτω σειράς ασκήσεων για 30-60sec ανά άσκηση με διάλειμμα 15sec ανάμεσα στις ασκήσεις.
Τραυματισμός σε γόνατο
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στατικό ποδήλατο με ένα πόδι, να κάνεις kayak ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις το hand cycle αν διαθέτει το γυμναστήριο σου, για να προπονηθείς αερόβια. Μπορείς, επίσης, να κάνεις κυκλική προπόνηση με τις παραπάνω αρχές (30-60sec με διάλειμμα 15sec).
(Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή)
(Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο)
Τραυματισμός αγκώνα και ώμου
Σε τέτοιες περιπτώσεις τραυματισμού μας δίνεται η δυνατότητα να εξασκήσουμε το κάτω μέρος του σώματος μας. Περπάτημα, στατικό ποδήλατο και ελεύθερο ποδήλατο, αλλά και το ελλειπτικό μηχάνημα, συμπεριλαμβάνονται στους διάφορους τρόπους άσκησης. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να ακολουθήσεις πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης με τις ίδιες αρχές (30-60sec - 15sec ξεκούραση).
Να θυμάσαι πάντα ότι οι τραυματισμοί είναι μέρος της καθημερινότητας ενός ατόμου που γυμνάζεται και δεν πρέπει ποτέ να απογοητεύεσαι. Χρησιμοποίησε τις εμπειρίες σου για να αποφύγεις μελλοντικούς τραυματισμούς και χρησιμοποίησε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σου για να συνεχίσεις την προπόνηση σου έστω και τραυματίας στο βαθμό που μπορείς.